Què és?

Des de Compromís Picanya pensem que el dret de fiscalització dels poders públics és un dret fonamental de la ciutadania en qualsevol sistema democràtic. La transparència és, per a nosaltres, una senya d’identitat. Creiem en els valors del govern obert.

Un poder transparent és, així mateix, una primera garantia per a avançar en el bon govern, ja que dificulta les pràctiques irregulars o abusives. El Govern Obert és una responsabilitat dels poders públics. Tanmateix, ara com ara les nostres institucinos no el garanteixen.

És per això que des de Compromís Picanya ens posem al teu servei per a servir-te de ferramenta perquè pugues exercir el teu dret cívic i, així, en la mesura de les nostres possibilitats, ajudar a suplir esta mancança institucional. Obrim una oficina de transparència i alliberament de dades i posem als nostres regidors al servei de la demanda ciutadana de transparència.

L’àmbit d’actuació de les peticions se circumscriu al nostre poble, sent possible l’extensió a totes les institucions públiques de tot el territori de l’Estat espanyol on Compromís tinga presencia.

  1. Ens posem al teu servei perquè pugues fer totes les preguntes que vulgues i així aconseguir fer públiques i sotmeses a l’escrutini popular tots els aspectes que ho han de ser. Obrim una Oficina de Transparència i Alliberament de Dades.
  2. Envia’ns la teua petició a través del formulari  que et presentem possant en el asunte “Volem saber”. No és necessari que ens digues el teu nom ni el teu e-mail. Tanmateix, és recomanable que almenys sí que ens proporciones l’e-mail i així puguem mantindre’t informat de l’estat de la teua petició. Així mateix, tampoc no és necessari que ens proporciones una descripció, però sí que és també recomanable per tal que puguem formalitzar millor la proposta.
  3. Una vegada enviada, la teua petició passarà a l’estat de pendent de revisió. Es crearà un enllaç que podràs compartir i difondre a través de les xarxes socials. Tanmateix, la teua petició encara no estarà incorporada a la llista d’arxiu mentre mantinga aquest estat per tal d’evitar usos incorrectes de l’Oficina. Rebràs una notificiació informant-te que la teua petició ha estat rebuda correctament.
  4. En el moment de ser aprovada, la teua petició s’incoporarà a la llista de peticions en curs i formulades i des de l’Oficina de Transparència i Alliberament de Dades de Compromís ens comprometem a proporcionar forma a la teua petició i tramitar-la pels canals corresponents (Congrés, Corts, Diputacions, Ajuntaments, etc.). Rebràs una notificació avisant-te del canvi d’estat.
  5. Tanmateix, des de l’Oficina de Transparència ens reservem el dret de rebutjar el tràmit d’aquelles peticions que considerem que no siguen adequades per no tindre rellevància o interés públics. Els motius de rebuig es faran igualment públics i rebràs una notificiació igualment amb l’explicació.
  6. També ens reservem el dret des de l’Oficina d’esborrar els missatges insultants o que usen el fòrum públic de l’Oficina per a qualsevol cosa que no siga proposar una petició d’informació.
  7. Quan la petició estiga presentada en la institució corresponent, pujarem el document en PDF, amb la data de presentació i una referència. Així mateix, rebràs una notificació. Ens comprometem a realitzar el tràmit amb la màxima celeritat possible.
  8. Quan la teua petició estiga resposta, pujarem igualment en PDF el document, amb la data i la referència. Així mateix, rebràs una notificació. Tanmateix, des de l’Oficina de Transparència de Compromís Picanya no ens podem fer responsables que la petició quede sense respondre -un fet desgraciadament massa habitual- o dels terminis de resposta.
  9. Les peticions tramitades estaran a disposició de consulta en l’Arxiu, sent ordenades per temàtica. Així mateix, vos convidem a compartir-les i difondres a través de les xarxes socials.