Compromís Picanya defèn al Plenari que treballarà per un teatre-auditori per a tot el veïnat i no només per al 50%.

Al Plenari Ordinari del passat dijous es va aprovar de manera provisional la modificació de la classificació urbanística de la casa que ha comprat l’Ajuntament de Picanya mitjançant una permuta.  Aquest tràmit urbanístic va comptar amb l’únic vot a favor del PSOE, l’abstenció de PP i VOX, i el vot desfavorable de Compromís.

Aquesta modificació afecta una vivenda del nucli antic al C/Major que passa de tindre un ús residencial a un ús dotacional – cultural. Aquest tràmit és un dels passos previs que ha de seguir l’Ajuntament per a complir amb la intenció d’ubicar el nou teatre-auditori a la Plaça del País Valencià.

Compromís demana un informe sobre seguretat i emergències.

El debat plenari va estar marcat per les raons del vot desfavorable que va explicar el portaveu de Compromís, Guillem Gil. Sobre els informes favorables de Conselleria, Gil va evitar fer una valoració per respecte al treball dels tècnics de Conselleria i de l’Ajuntament. Tot i que sí que va fer un prec a l’alcaldia perquè s’elabore un informe que mesure l’impacte del futur auditori sobre la seguretat i possibles emergències en eixa zona del poble. Compromís també va manifestar els dubtes des del punt de vista estètic que planteja el fet que Carmen Amoraga, com a aleshores Directora General de Patrimoni, siga la persona que signe un dels informes favorables que s’aprovaren al Plenari, ja que al tractar-se de la vivenda del procediment de la permuta de la qual Amoraga ha sigut part interessada, haguera sigut més convenient delegar la firma.

Gil explica el vot desfavorable d’acord amb la proposta alternativa de l’antic Sorolla.

El portaveu de Compromís va assenyalar que per respecte als tècnics s’han d’explicar les raons que els obliguen a seguir votant desfavorablement dels tràmits urbanístics previs al projecte del nou teatre-auditori de la Plaça. Gil va explicar que Compromís segueix defensant la proposta alternativa i en positiu d’ubicar el nou teatre al solar de l’antic Sorolla. En la línia del comentat sobre el Sorolla, Gil va defendre la necessitat de dinamitzar social i culturalment el barri del Carme, així com altres zones del poble. Segons va afirmar el portaveu valencianista “El Barri del Carme va perdre part de la seua vida social i cultural amb l’enderrocament del Sorolla”. Eixe espai és més accessible, més ample i amb un entorn arquitectònic més adequat per a un teatre-auditori, tal com va assenyalar el portaveu. En eixa línia, va reivindicar el paper de Compromís i el treball de la companya Jovita Pérez quan era regidora en el moment de l’enderrocament. “Jovita Pérez es va quedar sola defenent que el Sorolla no s’enderrocara i que s’havia de posar en valor l’edifici amb més història i valor arquitectònic del poble”. Tal com va assenyalar la regidora Pérez, l’edifici tenia major valor perquè estava dins dels plànols que es van recuperar de la república i “el que es va intentar en aquell moment per part nostra va ser declarar-ho com a BIC (Bé d’Interès Cultural)”. A la referència a l’antic Sorolla de la regidora Pérez, l’alcalde Almenar va respondre que “estava caiguent-se”.

Almenar acusa a Gil i a Compromís de dir mentides i de “negacionistes“.

Per part del PSOE, van intervindre el seu portaveu, Guillem Tortosa, i l’alcalde, Josep Almenar. Tortosa va acusar Compromís d’utilitzar el “relat de la mentida”, de fer populisme i demagògia amb l’objectiu de “ficar merda” i d’aconseguir vots amb la qüestió del nou teatre-auditori. També de buscar un informe sobre seguretat que siga desfavorable i que els done la raó. Almenar, per la seua part, va qualificar personalment al regidor de Compromís de “negacionista”. L’alcalde va explicar el terme assenyalant el fet que Compromís i el Sr. Gil no volen el nou teatre auditori per proposar la ubicació alternativa del solar de l’antic CEIP Joaquín Sorolla. Segons va afirmar l’alcalde “Voler el teatre en el solar del Sorolla és no voler un teatre-auditori”. Gil, per la seua part, va demanar que no s’emprara la qualificació de “negacionista” per la connotació que té amb la negació de la pandèmia de la COVID-19.

Gil lamenta les formes de l’alcaldia des de l’inici del procés del teatre-auditori

La intervenció del PSOE va estar precedida per la intervenció de Compromís en la que Gil va defendre que les formes que s’han dut a terme per part de l’Alcaldia sobre el nou teatre, no han sigut les adequades per a un teatre-auditori per als pròxims 40 anys. Gil va començar recordant que en febrer de 2021 es va anunciar el “naixement del nou centre cultural” al De Casa en Casa però sense eixe anunci, intenció o idea passara pel Plenari de l’Ajuntament. Gil també va fer referència a la resolució del Síndic de Greuges on es va obligar a l’Ajuntament a fer públic un informe sobre el procés de consulta a les associacions i que l’alcaldia es va negar a fer arribar a Compromís mesos abans. Segons va afirmar l’alcalde interrompent al portaveu valencianista “El problema és que no sap llegir el que diu el Síndic de Greuges”. Guillem Gil, per la seua part, va afirmar que l’informe de Cultura de l’Ajuntament que Almenar es va negar a fer públic demostra que “el Sr. Alcalde va mentir al De casa en Casa quan va afirmar en una de les seues autoentrevistes que “més de 30 associacions havien donat suport a la ubicació de la plaça”, ja que només han signat 12 associacions de Picanya.

No, encara no hi ha cap projecte.

Guillem Gil va recordar les paraules de l’alcalde a la comissió on es va tractar aquest punt. “Vosté va dir que encara no hi havia cap projecte”, el que s’està discutint hui ací no deixa de ser un tràmit urbanístic previ. En eixa línia, Gil va criticar que abans de les eleccions s’haja fet creure al veïnat que ja hi havia un projecte definit, quan el que es va publicar al De Casa en Casa era una “idea o proposta del Partit Socialista”, tal com van explicar després en xarxes socials.

Tortosa i Gil també van fer la seua interpretació sobre la resolució de la Junta Electoral que va obligar l’Ajuntament a retirar les publicacions que s’havien fet a les xarxes socials i al periòdic local “De Casa en Casa” sobre el projecte, ja que es van fer en precampanya electoral i incomplint completament la Llei Orgànica del Règim Electoral General. El portaveu del PSOE, després que Gil relatara el fet que la Junta Electoral de Zona obligara retirar la informació del projecte del teatre, va criticar a Compromís per mentir i manipular sobre eixa resolució de la JEZ a les seues xarxes socials.

Compromís ofereix col·laboració i diàleg d’ara endavant

Gil va finalitzar la seua segona intervenció explicant que Compromís entén que fins ara no havem anat en la mateixa línia sobre la ubicació del nou teatre, però “no anem a deixar de treballar per a aconseguir el millor teatre-auditori per a Picanya”. El portaveu va tractar d’acabar les seues dos intervencions amb un to conciliador, i oferint col·laboració, diàleg i tot el suport de Compromís en cas que el PSOE d’eixe d’estar en contra i comence a anar a favor de fer un procés de participació de veritat, un concurs de projectes i fer reunions informatives amb el veïnat. Perquè com va finalitzar Gil “del que es tracta és que la gent es senta identificada i reconeguda en el nou teatre-auditori”. El nou teatre-auditori no pot ser el teatre només del 50% del veïnat que vota PSOE, no pot ser el teatre de la permuta. Que hi haja consens sobre la qüestió del teatre depén del Sr. Alcalde i del Partit Socialista. L’alcalde va acabar dient que “està bé la bona voluntat però las palabras se las lleva el viento”.