L’Ajuntament de Picanya aprova els pressupostos de l’any 2024 amb una despesa de 13 milions d’euros, sense incloure inversions en parcs infantils.

Foto: Parc de Vistabella al C/València

L’Ajuntament de Picanya va aprovar el darrer dijous els seus pressupostos municipals de l’any 2024 amb els únics vots favorables del PSOE i l’abstenció de Compromís, PP i VOX. El pressupost compta amb una despesa de més de tretze milions d’euros amb un increment d’un milió respecte als del darrer any com a conseqüència de la pujada dels impostos de l’IBI, ICIO i de la taxa dels guals.

El debat dels pressupostos va estar precedit pel debat de quatre esmenes presentades per Compromís. Una de les esmenes incorporava la inversió dels parcs infantils en l’apartat destinat a inversions cobertes pel Pla d’Inversions de la Diputació de València. L’alcaldia i el PSOE van rebutjar incloure aquesta inversió en el pressupost del proper any, on es fixaven les subvencions a sol·licitar al Pla de la corporació provincial. El que per a Compromís era “una oportunitat que no es pot desaprofitar”. Tot i el vot en contra de l’esmena, els socialistes van manifestar estar d’acord amb la proposta de Compromís de renovació gradual dels parcs, creació de zones per a xiquets més menuts, adaptació per a xiquets amb TEA, així com amb el procés participatiu al Consell de les Xiquetes i Xiquets que reclamava el portaveu valencianista, Guillem Gil.

Des de Compromís, el seu portaveu lamenta que “el dret al joc de xiquets i xiquetes continue sense ser una prioritat per a l’alcaldia” i va qüestionar que, en lloc dels parcs, sí que s’hagen invertit 200.000€ de la Diputació en la construcció d’un bar-restaurant al passeig de la Primavera. Per part del PSOE, el seu portaveu Guillem Tortosa, va recordar l’anunci del seu grup al mes d’octubre on explicaven que ja s’estava treballant amb una proposta per a renovar els parcs i afegia que durant el pròxim any es farà un estudi previ.

Les altres tres esmenes dels valencianistes que proposaven la posada en marxa del servei municipal de conciliació de l’Escola de Nadal i Pasqua, la redacció d’un Pla Local de Joventut i Infància i la inversió en contenidors de reciclatge, també van ser rebutjades per l’alcaldia i el PSOE. Tot i el debat constructiu entre el grup socialista i Compromís, l’alcalde Josep Almenar va tancar el debat dels pressupostos afirmant que “Compromís és un partit alternatiu i nosaltres som un partit responsable”.

Picanya debatirá la mejora de sus parques infantiles (30/10/2023, Levante-EMV)

Padres y madres del municipio han solicitado una actuación urgente tras el accidente de un niño en el Parque de les Albízies.

El pleno de Picanya del próximo 2 de noviembre debatirá una propuesta de Compromís para mejorar el estado de los parques infantiles. La propuesta de la coalición valencianista se centra en cuatro líneas de actuación: garantizar el mantenimiento permanente de los parques, planificar una renovación gradual, crear zonas de juego para niños y niñas más pequeños y adaptar los parques infantiles a pequeños con diversidad funcional, especialmente a niños con Trastorno del Espectro Autista (TEA).

El debate tendrá lugar en pleno inicio del curso escolar y después de que madres y padres hayan exigido una actuación urgente en parques infantiles que presenten deficiencias en su mantenimiento. Las quejas de las familias se incrementaron con el accidente de un niño en el Parque de les Albízies.

Por parte de Compromís, su portavoz, Guillem Gil, agradece a la madre y al padre del niño accidentado el contacto desde el mismo día de los hechos, así como las numerosas quejas y peticiones que muchas familias han hecho llegar en relación a los parques infantiles desde hace meses.

En relación a la propuesta que se debatirá jueves, Gil incide en que “la inversión en los parques sea efectiva en el presupuesto del próximo año y la renovación sea gradual, priorizando los parques más próximos a centros escolares como el de las Albízies y el de la escoleta municipal”. La propuesta contempla un proceso participativo en el Consell de les Xiquetes i els Xiquets de Picanya, para que los más pequeños sean partícipes del diseño de los futuros parques.

Finalmente, la moción trata de convencer a todas las fuerzas políticas en el objetivo de avanzar en el camino de hacer un “pueblo más jugable”, tal y como propone el proyecto internacional de “La ciudad de las niñas y los niños” del pedagogo Francesco Tonucci.

Enllaç notícia: https://www.levante-emv.com/horta/2023/10/30/picanya-debatira-mejora-parques-infantiles-94013030.html

El veïnat trasllada les queixes sobre els parcs a l’Ajuntament (18/09/2023, Hortanoticias.com)

Un xiquet hospitalitzat al colpejar-se el cap amb un balancí de ferro al parc de les Albízies de Picanya.

El veïnat de Picanya, especialment les mares i pares, porten mesos demanant a l’Ajuntament de Picanya que atenga els problemes de seguretat derivats de la falta de neteja i manteniment dels parcs infantils, segons ha denunciat Compromís Picanya. La denuncia pública s’ha fet després de l’accident d’un menut hospitalitzat que va entropessar pel mal estat del sòl i va colpejar-se el cap amb un cavall balancí de ferro al parc de les Albízies.

Per a la formació valencianista, “botelles trencades, brutícia, oxidació dels jocs, plagues de vespes, murs trencats o falta de poda, són algunes de les queixes de les famílies sobre la majoria de parcs. També reclamen més zones de jocs per als més menuts i menudes, ja que l’oferta de joc enfocada a xiquets i xiquetes de 2 a 5 anys és escassa”.“són nombroses les reclamacions realitzades per mares i pares a l’Ajuntament. L’última, després d’un accident d’un menut hospitalitzat que va entropessar pel mal estat del sòl i va colpejar-se el cap amb un cavall balancí de ferro al parc de les Albízies, el parc que presenta més deficiències de manteniment”.

Compromís fiscalitza el contracte

Ja al mes de juliol, Compromís va revisar l’expedient de la pròrroga per un any més del contracte de manteniment. Segons el contracte revisat per la coalició valencianista, des de l’any 2021 l’empresa responsable del manteniment i conservació rep més de 21.000€ a l’any (IVA inclòs) per l’execució del contracte. Aquesta empresa s’encarrega del manteniment dels parcs des de l’any 2019 i 2020 quan es va adjudicar el servei mitjançant dos contractes menors -és a dir, a dit- per una dotació econòmica propera als 12.000€. Amb la pròrroga aprovada en abril per la Junta de Govern Local -on només es troba representat el PSOE-, l’empresa complirà cinc anys a càrrec dels parcs infantils i les zones biosaludables de Picanya, amb opció a una pròrroga d’un any més.

El portaveu de Compromís Picanya Guillem Gil explica que “només entrar a l’Ajuntament i abans d’eixir públicament a denunciar el mal estat dels parcs, vam pensar que el més lògic i prudent era saber si el contracte de manteniment s’estava complint conforme allò previst, perquè seguim tenint molts dubtes”. Gil mostra la seua sorpresa sobre el fet que “al contracte es fixe una inspecció setmanal per part de l’empresa, i els parcs com el de les Albízies estiguen conforme estan”.

Gil indica que “la falta d’actuació als parcs infantils des de fa anys no és per falta de recursos econòmics, sinó per falta de interès i perspectiva”. Gil fa referència a les dades de inversió extra que han fet institucions com la Diputació de València en Picanya. El Fons de Cooperació ha deixat més de 1,3 milions d’euros al poble des de l’any 2019; recursos que l’Ajuntament ha pogut invertir sense cap condició imposada des de fora. Per altra banda, els Plans d’Inversions de la Diputació des de l’any 2020 fins a enguany,  han permès a l’Ajuntament invertir més de milió i mig en projectes que la mateixa corporació ha demanat, com la cafeteria de la piscina coberta o la renovació de la tanca del poliesportiu”.

Tal i com assenyala Gil “amb els diners que han vingut de la Diputació, altres pobles han renovat tots els parcs en menys d’un any. Només és qüestió de prioritzar uns parcs infantils dignes per a xiquets i xiquetes del poble”.

Enllaç notícia: https://www.hortanoticias.com/picanya-accident-parc-infantil-menor/