Un projecte acadèmic de la Universitat Politècnica planteja la possibilitat de deixar d’utilitzar aigua potable per al reg d’arbres i jardins municipals de Picanya

L’objectiu de la proposta de Compromís és que l’Ajuntament estudie la viabilitat de l’extracció d’aigua no potable de l’antic pou situat al C/ Verge de Montserrat, el qual compta amb uns elevats nivells de nitrats que impossibiliten l’ús de l’aigua per al consum humà però sí per a l’ús de reg de zones verdes.

Fent referència a l’estudi “del Teso, R., Ferrer Polo, . J. & Aguado García, . D., 2014. Proyecto de red de riego de jardines municipales con agua no potable en el casco urbano de Picanya (T.M. de Picanya, provincia de Valencia). Valencia: UPV.”, en aquest projecte fet per tècnics d’obres públiques especialitzats en hidrologia, es desenvolupen les línies fonamentals del projecte que es proposa per al seu estudi a l’Ajuntament

El projecte defineix les actuacions necessàries per a la reutilització del pou que abastia antigament el municipi i realitzar una xarxa de reg que transporte l’aigua extreta des d’aquest fins als jardins municipals.

A l’estudi s’assenyalen les necessitats de reg de les zones verdes de Picanya. Tot i que l’estimació es realitza a partir de les zones verdes existents l’any 2014 l’estimació de les necessitats de reg anual és d’envoltant als 68.000 m2³, que es podrien estalviar, ja que amb les zones verdes que tenim a Picanya, té lògica que, almenys, s’estudie.

El projecte ja s’ha dut a terme a Aldaia

Alguns pobles del nostre entorn com Aldaia ja fa anys que es van sumar al reg de zones enjardinades amb aigua no apta per al consum humà. El municipi veí va apostar per aquesta alternativa sostenible l’any 2018, duent a terme unes obres per extreure l’aigua no potable d’un antic pou als jardins municipals. Ara, per a la construcció del Parc Comarcal d’Innovació també utilitzaran aigua de l’antic pou per al reg de les zones verdes de nova creació. Per aquest nou projecte, ja s’ha fet l’estudi de necessitats de reg que Compromís està demanant a Picanya.

“amb les zones verdes que tenim a Picanya, té lògica que, almenys, s’estudie”.

Aigües de l’Horta respon a Compromís oposant-se al projecte sense que se li pregunte per ell

Compromís va registrar una pregunta a l’Alcaldia el 19 d’abril sobre quina quantitat d’aigua de reg és necessària -o almenys una estimació aproximada- per cobrir les necessitats dels jardins i arbres del nucli urbà.

Com a resposta, l’alcalde i President del Consorci d’Aigües, Josep Almenar, els va fer arribar un escrit per part del Gerent de l’empresa Aigües de l’Horta SA argumentant la impossibilitat de conéixer la quantitat exacta d’aigua de reg utilitzada i assenyalant que l’empresa no disposa de cap estimació que ens diga el consum d’aigua potable per a reg. Al mateix escrit i sense que a la pregunta del regidor es tractara aquesta qüestió, també s’assenyalava que no era econòmicament viable instal·lar una xarxa de reg independent per al reg de zones verdes, tot i que Aldaia, que també forma part del Consorci, sí que ho ha pogut fer.