L’Ajuntament de Picanya, en tres anys, no ha sol·licitat les ajudes de l’Institut Valencià de Joventut per a contractar professionals de joventut.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, mitjançant el Pla Concertat de Joventut 2019-2023 amb els ajuntaments, ha anat finançant el personal tècnic de joventut en ajuntaments. A Picanya se li van concedir 33.000€ l’any 2021 per a fer front al salari d’una persona tècnica de joventut. Però, l’Ajuntament no va sol·licitar la subvenció, el que ha provocat que el nostre poble no haja rebut 61.000€ més a les convocatòries de l’any 2022 i 2023 respectivament.

Les persones tècniques contractades amb aquestes subvencions hagueren fet un estudi participatiu sobre les necessitats de la joventut de Picanya. En alguns pobles del nostre entorn s’ha vist que els joves assenyalen les seues necessitats d’accés a l’habitatge, d’orientació laboral o la falta d’oci nocturn com a les seues principals preocupacions respecte l’administració local.

Compromís Picanya va proposar al mes de novembre que l’Ajuntament demanara aquestes ajudes. Però, l’únic vot en contra del PSOE va impedir la seua sol·licitud.

Més informació de la moció ací: https://www.elperiodic.com/val/pvalencia/lalcaldia-picanya-nega-demanar-ajudes-livaj-contractar-professionals-joventut_863312

Picanya és l’únic poble de la comarca que no té ni regidoria ni tècnic/a de joventut

La decisió de l’alcaldia de no sol·licitar aquestes ajudes deixa a Picanya a la cua de les polítiques de joventut de la comarca, ja que és l’únic poble que no disposa d’una persona tècnica que dirigisca les polítiques de joventut en l’Ajuntament. Actualment i des de fa anys, l’alcalde Josep Almenar dirigeix totes les àrees de govern amb tècnics especialitzats en diferents especialitats (esports, cultura, hisenda, urbanisme, etc.). Dels 11 regidors i regidores que formen la majoria absoluta del PSOE, només Josep Almenar té competències de govern. Aquesta situació és excepcional respecte a la resta de la comarca i a la pràctica totalitat de municipis.

La particularitat de Picanya en polítiques de joventut també s’observa en el fet que el nostre pobla siga l’únic que no compta amb un Centre d’Informació Juvenil (CIJ), Espai Jove, Casal Jove o instal·lació semblant on les joves puguen gaudisquen d’un espai propi on desenvolupar activitats d’oci educatiu, oci nocturn, etc. Actualment, la biblioteca municipal realitza les funcions de Punt d’Informació Juvenil, tot i que no compta amb personal tècnic de joventut.

Què podria haver tingut Picanya amb aquestes subvencions?

La Resolució de la Vicepresidència d’Igualtat i Polítiques Inclusives assenyala el següent:

  • Pla jove territorial: Les entitats locals que no el tinguen aprovat tindran com a actuació prioritària la realització d’un pla jove, que inclourà:
    – Anàlisi de la realitat, amb els elements següents:
    – Recopilació de les dades necessàries per a l’elaboració del Mapa de recursos i serveis per a joves (entitats, espais, programes, ajudes i activitats), i la seua inclusió en l’aplicació informàtica que facilitarà l’IVAJ.
    – Recopilació de dades estadístiques referides a les persones joves del territori.
    – Enquesta a les persones joves sobre les seues necessitats, demandes i interessos.
    – Entrevistes a professionals de joventut i/o a persones significatives en l’àmbit territorial.
  • Fòrum jove: on es presentaran també els resultat de l’anàlisi de la realitat o de la revisió i l’actualització de les dades. Els resultats es presentaran a les diferents entitats professionals grups de joves del municipi. L’IVAJ facilitarà els models de formularis que s’han d’utilitzar per a les enquestes o entrevistes, a més de l’aplicació informàtica per a l’elaboració dels mapes. Fòrum jove: cada entitat beneficiària organitzarà, almenys, un fòrum jove, com a eina de participació mitjançant la qual les administracion públiques i les persones joves dialoguen i treballen, conjuntament per a construir les polítiques públiques territorials i sectorials.
  • Programes de joventut: una vegada aprovat el pla jove, i d’acord amb aquest, es duran a terme, en l’àmbit de les entitats locals, les següents actuacions:


Foment de la participació de les persones joves, mitjançant la realització de les funcions següents:
a) Facilitar el contacte i la col·laboració entre associacions i/o grups de joves de l’entitat local.
b) Realitzar un programa de foment de la participació en instituts d’Educació Secundària (IES), centres juvenils, associacions i grups de joves
c) Col·laborar amb les entitats de voluntariat de l’àmbit territorial de l’entitat local per a la promoció del voluntariat entre les persones joves.
d) Impulsar i promoure la realització de trobades entre les persones joves i les diferents administracions, amb la finalitat de trobar un espai de diàleg i de treball conjunt.
e) Donar suport al consell local o territorial de joventut, o a les associacions o grups de joves, per a la seua creació i manteniment.
f) Facilitar l’accés de les associacions juvenils i els grups de joves a les infraestructures i espais públics dependents de l’entitat local.


Oci educatiu, amb la realització de les funcions següents:
a) Mantindre contacte i coordinar-se amb les entitats i el personal tècnic que intervinga en aquesta matèria, creant una aliança local en l’àmbit territorial de l’entitat local, donar suport a les seues actuacions i impulsar la participació de les persones joves en aquestes entitats.
b) Possibilitar la coordinació entre les entitats d’oci educatiu i els centres d’educació formal, per a millorar la intervenció educativa sobre la població jove de l’àmbit territorial.
c) Desenvolupar programes amb grups de joves amb els quals es treballe de manera continuada.
d) Donar suport a les persones joves en l’organització i implementació d’activitats d’oci educatiu.
e) Garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats i evitar la segregació en la programació d’activitats.


Informació juvenil, mitjançant la realització de les funcions següents:
a) Fomentar la participació de les persones joves en la selecció, elaboració, tractament i difusió de la informació, especialment mitjançant la realització de programes de corresponsals.
b) Detectar les necessitats informatives de les persones joves.
c) Col·laborar amb el personal tècnic dels serveis d’informació juvenil d’altres entitats locals per a la difusió d’informació sobre activitats, recursos, serveis i campanyes pròpies, o de la Generalitat, dirigides a joves.
d) Realitzar campanyes de sensibilització, motivació i conscienciació utilitzant els recursos del programa M’Importa de l’IVAJ i els que puguen oferir altres administracions i entitats, especialment les d’àmbit local.
e) Realitzar el seguiment, avaluació i informe de les activitats, campanyes, actuacions i programes que es realitzen, utilitzant els models que facilite l’IVAJ.


Emancipació, mitjançant la realització de les següents funcions:
a) Promocionar el Carnet Jove entre la població juvenil i fomentar l’adhesió al Carnet Jove de les entitats i empreses de l’àmbit territorial de l’entitat local.
b) Incentivar la posada en marxa o millora de programes o serveis que fomenten l’emancipació de les persones joves.

FONTS:

Concessió ajudes 2021 https://dogv.gva.es/datos/2021/03/23/pdf/2021_2741.pdf

Concessió ajudes 2022 https://dogv.gva.es/datos/2022/04/08/pdf/2022_2961.pdf

Concessió ajudes 2023 https://dogv.gva.es/datos/2023/03/13/pdf/2023_2474.pdf