Les dades indiquen que el mercat del lloguer a Picanya es troba tensat.

Segons les dades de l’Índex de referència del preu de lloguer del Ministeri, entre 2015 i 2020 el preu mitjà del lloguer a Picanya va augmentar un  26% als habitatges plurifamiliars i un 35% als unifamiliars.

L’Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana de la Comunitat Valenciana indica que el mercat del lloguer a Picanya es troba tensat, ja que entre 2016 i 2018, el preu del lloguer va augmentar en més d’un 20%.

Una altra de les dades que s’assenyala a l’índex de preus  és l’augment dels habitatges en règim de lloguer. Segons les dades, entre 2015 i 2022, el nombre d’habitatges plurifamiliars en lloguer a Picanya va augmentar en un 67%, mentre als habitatges unifamiliars va augmentar en un 60%.

Per tant, les dades ens mostren que l’oferta d’habitatges en lloguer ha augmentat al mateix temps que també ho ha fet el preu del lloguer.

El preu mitjà del lloguer d’habitatge plurifamiliar a Picanya, l’any 2020 se situava en 400€ mensuals, en un interval que anava entre 340€ i 500€, mentre als habitatges unifamiliars el preu mitjà era de poc més de 600€ en un interval de 407€ a 700€. Tot indica que el preu del lloguer ha seguit augmentant durant els anys 2021 i 2022. Tots els portals immobiliaris així ho indiquen.

Pots accedir a les dades mitjançant aquests enllaços: comprom.is/bFthiPR i comprom.is/kAjfVfR

“El creixement de Picanya no es pot planificar únicament a partir del model residencial”

L’actual alcalde aposta per la rehabilitació i completar els solars de la zona residencial.

En matèria d’habitatge, l’actual alcalde afirmava a l’entrevista al De Casa en Casa “El que ha quedat clar és que construir més no significa baixar preus i facilitar l’accés”. També afegia que era el moment de la rehabilitació, “alhora que es van completant les zones urbanes que estan destinades a la construcció”.  Picanya ha rebut 4.187.000€ dels fons Next Generation que s’aniran transferint fins a 2026 per a la rehabilitació de 19 comunitats de veïns.

El model de creixement residencial no inclou les necessitats de la gent jove del poble i no pot ser la solució davant l’emergència de l’habitatge

A escala local, Compromís ha manifestat reiteradament que el creixement de Picanya no es pot planificar únicament basant-se en el model residencial. Aquest model no inclou les necessitats de la gent jove i d’altres sectors socials amb menys poder adquisitiu. Les necessitats  sorgides amb aquesta emergència no poden deixar-se en mans de la iniciativa privada o de la possibilitat que els tècnics municipals aconseguisquen una subvenció de la Generalitat o el Ministeri. Per això, a l’àmbit autonòmic i estatal, s’ha defés l’aposta per limitar el preu del lloguer i augmentar la construcció d’habitatges per destinar-los a lloguer social, entre altres propostes.

Ampliació del Polígon Taronja

L’Ajuntament ha anunciat al seu web els primers passos per a dur a terme l’ampliació del polígon Taronja.

L’Alcaldia, a una pregunta de Compromís sobre els motius d’aquesta ampliació, va explicar que ha decidit urbanitzar l’última borsa de sòl agrícola que la legislació autonòmica permet donar-li altre ús. Així, Josep Almenar explicava que el futur ús industrial cobrirà la demanda de sòl industrial que hi ha actualment.

Aquesta ampliació tanca la porta a utilitzar, en un futur, aquest últim espai agrícola per a la creació d’habitatges plurifamiliars amb promocions d’habitatges de protecció pública. L’alcaldia justifica aquesta decisió amb els elevats nivells d’ocupació dels tres polígons del poble. Tot i les intencions de l’alcaldia, aquest procés de reclassificació és reversible i encara ha de recòrrer un llarg tràmit administratiu

Segons l’INE, des de 2009 Picanya ha perdut un 30% de població d’entre 25 i 34 anys.