La informació assenyalada al De Casa en Casa, un informe tècnic i les contradiccions de l’alcaldia, posen en dubte el procés obert de consulta a les associacions que va obrir l’Ajuntament per a mostrar el suport a la ubicació plantejada.

L’ajuntament, mitjançant el diari De Casa en Casa de febrer de 2021, en la mateixa plana on
anunciava la ubicació del Nou Centre Cultural, explicava breument en què anava a consistir el teòric procés de participació sobre el nou Teatre-Auditori. Al periòdic s’afirmava “Uns treballs (els de projecció del nou Centre Cultural i Auditori) en els que l’Ajuntament vol comptar amb la participació de les diferents associacions del poble i molt especialment escoltar la veu d’aquells col·lectius que solen fer més ús de l’actual Centre, de manera que el nou centre puga respondre a les seues necessitats”.

Posteriorment, al De Casa en Casa del mes d’octubre de 2021 es feia referència amb un apartat anomenat “participació” i de titular “Suport al nou auditori” el següent: “Més de vint associacions del nostre poble ja han manifestat la seua posició a favor de la construcció del nou auditori en la ubicació proposada per l’Ajuntament a la Pl. País Valencià. El departament de Cultura ha obert un procés de consulta on una volta establerta esta voluntat de construcció del nou edifici es procedix a consultar amb les associacions locals les necessitats que, des de cada col·lectiu, es puguen apuntar per a la nova instal·lació”. Per tant, el que l’Ajuntament deixava clar era, per una banda, que ja aleshores, més de 20 associacions havien manifestat el seu suport a eixa ubicació. Per altra banda, l’Ajuntament anunciava que, posteriorment anava a obrir un procés de consulta per a recollir les necessitats de cada col·lectiu.

En tot moment, l’Ajuntament parla de dos processos de consulta diferenciats. El primer, perquè totes les associacions del poble, ja siguen culturals, socials, esportives, etc. mostren el seu suport o no a la ubicació del nou Centre Cultural. El segon, perquè les associacions, especialment les que més ús fan del teatre (Unió Musical, falles; el Realenc, etc.), aporten, demanen o suggerisquen les possibles necessitats que tindrien davant la construcció del futur espai.

Finalment, a l’últim De Casa en Casa publicat al mes de febrer de 2022, a l’habitual entrevista personal a l’alcalde Almenar, es preguntava “Com va el projecte del Nou Centre Cultural?” al que el Sr. alcalde responia “la Plaça, com a centre tradicional de l’activitat festiva i cultural del nostre poble forma part d’una història i una memòria del nostre poble que este nou centre recull. Serà un edifici que afegirà valor a tota esta zona que tant significa per a picanyeres i picanyers”. Almenar va tornar a fer referència al procés de consulta a les associacions i va afirmar “Més de 30 associacions del nostre poble així ho han entés i han donat suport al projecte.” L’alcalde sumava més de deu associacions més respecte a l’últim periòdic.

Entre el De Casa en Casa d’octubre i febrer, Compromís presenta la seua proposta alternativa d’ubicació del nou Centre Cultural.

Durant el mes de gener de 2021, Compromís anuncia i difon pel poble la seua proposta alternativa, la qual planteja la ubicació del nou teatre-auditori al solar de l’antic CP Sorolla. Durant les setmanes posteriors, a la primera plana del De Casa en Casa de febrer, l’alcalde suma més de deu associacions a les més de vint que havien donat suport anteriorment a la ubicació plantejada per l’Ajuntament.

Compromís obri un període de diàleg amb associacions, veïns i veïnes.

Una vegada l’Ajuntament anuncia l’inici del suposat procés obert de consulta i participació, representants i militants de Compromís Picanya es reuneixen i consulten amb veïns i veïnes membres d’entitats i associacions culturals, festives i ludicoesportives. Alguns membres i representants d’associacions mostren el seu desconeixement sobre el procés de consulta. Altres, admeten l’existència d’un escrit on aquestes entitats devien assenyalar les seues necessitats perquè es tingueren en compte a l’hora de dissenyar el projecte i, al mateix temps, donar suport a la ubicació proposada per l’Ajuntament. En el cas de les comissions falleres, alguns membres d’aquestes consultats, traslladen que des de l’Ajuntament no se’ls va dirigir cap document, sinó que va ser la Junta Local Fallera l’entitat qui va fer entrega del document i els va explicar el procedir d’aquest. La majoria dels membres d’entitats consultats reconeixen una manca de consens als seus col·lectius respecte a la ubicació del nou espai. Algunes de les entitats consultades admeten haver fet entrega del document, obviant el suport a la ubicació de l’espai a la Plaça País Valencià i centrant-se en assenyalar les seues necessitats. Així mateix, s’ha pogut tindre constància de diferents associacions, les quals van ser consultades i no han fet entrega del document de suport a la ubicació, al no estar d’acord amb aquesta.

Al mateix temps que transcorrien aquests encontres, també es va procedir a preguntar als veïns i veïnes del poble, especialment els residents del c/Major i la Plaça. Es va posar a disposició de tots els veïns i veïnes de la Plaça i c/Major les dades de contacte del col·lectiu de Compromís, així com el telèfon personal del portaveu local, amb l’objectiu d’agilitzar les comunicacions. Des del col·lectiu es van dur a terme contactes amb tres persones veïnes de Picanya expertes en arquitectura, protecció del patrimoni o belles arts, les quals van aportar una visió tècnica sobre la no idoneïtat de la ubicació del teatreauditori. Finalment, es procedeix a difondre la proposta d’ubicació alternativa al solar CP Sorolla. A la mateixa proposta, s’obrien diferents bústies on la ciutadania podia deixar la seua opinió o suggeriment.

Es registra una bateria de preguntes per a aclarir el els dubtes sobre el procés obert.

El regidor Xavier Rius, al 14 de febrer de 2022, va registrar per escrit una bateria de preguntes sobre el procés obert de participació amb les associacions del poble respecte al nou Centre Cultural. La informació sol·licitada es centrava només en aconseguir més informació sobre el que l’Ajuntament havia anunciat al De Casa en Casa en fins a tres ocasions. Les deu preguntes es van realitzar donant la màxima credibilitat a la versió aportada pel consistori al periòdic local.

L’alcaldia es contradiu i es nega a donar informació als regidors

Dos informes tècnics demostren que l’Ajuntament no ha dit la veritat al De Casa en Casa sobre el procés de consulta a les associacions del poble i Almenar es nega a donar l’exigida informació pública a Compromís.

Les preguntes es resumeixen en conéixer quines associacions han manifestat la seua opinió a favor de la ubicació del nou teatre, així com mitjançant quin procediment s’han manifestat, durant quin període de temps, si s’ha subscrit algun acord als òrgans de les mateixes entitats i si el procés ha sigut selectiu i privat o obert i públic.

A les deu preguntes realitzades pel regidor Rius, l’Ajuntament, mitjançant dos informes d’una tècnica, només va respondre a quatre qüestions. Els documents adjuntats posen en dubte les declaracions de l’Ajuntament al De Casa en Casa sobre els dos processos de consulta, el de suport a la ubicació i el de necessitats de les associacions. Així mateix, no s’ha aportat la documentació necessària per a atendre la petició d’informació pública i demostrar així el suport del nombre d’associacions que s’ha afirmat en diferents moments al periòdic local. Al Plenari celebrat al mes de març, Rius va preguntar a l’alcaldia davant la resposta parcial donada per escrit.

(Pots consultar aquest enllaç per a accedir a les preguntes: comprom.is/NjCaDMU)

El regidor Rius demana a l’alcalde la informació pública sol·licitada i Almenar es nega.

Xavier Rius: “Vosté senyor Almenar va manifestar que més de vint associacions es van posicionar a favor d’ubicar el nou Centre Cultural a la Plaça. Continua afirmant que són més de vint associacions les que s’han manifestat a favor de la ubicació?”

Josep Almenar: “Ara no tinc davant la informació, però si no són 20, seran 19 o 21, i també persones concretes que s’han manifestat, efectivament”.

Xavier Rius: “Seria interessant conèixer quines associacions s’han manifestat a favor, perquè els seus afiliats i afiliades sàpiguen que s’han manifestat a favor o a vore si sense consultar a ningú, s’ha signat, perquè de veres, igual que es diuen que són 20 a favor, jo, per les consultes que faig, podria dir que 40 en contra”.

Josep Almenar: “La contestació ja està feta en eixos termes i no li vaig a dir quines associacions, efectivament són associacions totes del poble, totes”. 

Xavier Rius: “Aleshores, vostè diu 20 i ho hem de creure, igual que jo puc dir que 40 han dit que no? Val, d’acord. Aixina funcionem”

Josep Almenar: “Bé, bé, vostè vorà”

Xavier Rius: “També, vostè en la contestació diu, en base a dos informes que ha fet una tècnica, diuen que no hi ha hagut un procés obert de participació ni públic, perquè en la contestació que m’han donat per escrit, s’ha instat a determinades associacions a que es manifestaren i contestaren d’una forma privada, és a dir, directament a l’entitat. No s’ha fet cap procés de dir “Volem saber l’opinió de les associacions, esteu convocades totes per a opinar”, aleshores no ha sigut un procés ni obert ni públic”. El meu prec seria que, per favor, si realment es creu la transparència i la participació en una administració en el S.XXI, si se vol consultar, que no es consulte a qui pense a qui li va a dir el que li interessa escoltar, sinó que es faja de forma pública, sense amagar res, que estem en el S.XXI de democràcia, transparència, etc. Que totes puguen expressar-ho lliurement”.

Josep Almenar: “Vostè fa una pregunta i l’Ajuntament li contesta, hasta ahí tot correcte, com es deu fer. Ara bé, vostè me vol dir a mi com tinc que fer jo les coses, nosaltres les fem com creguem i jo les faig sempre apoyaes en criteris legals i tècnics, procure fer-ho així. M’agradaria saber si vostè, que maneja 25 milions d’euros en el pressupost de la Diputació, ho fa aixina també, no sé si ara he de fer-li un escrit per a saber com reparteix els 25 milions de la Diputació que té vostè assignats […]”

Xavier Rius: “Si vol, li conteste, jo quan dic públicament com a administració, que he fet una consulta, ni amague a qui he consultat ni com s’ha fet el procés i ho deixe obert a que puga participar qui vulga. Donem la cara, ho diguem i no amaguem les dades ni ens les inventem. A vostè li sap mal i no vull dir-li el que ha de fer, jo li pregue, perquè entenc i em crec la participació i la transparència, que quan es vol fer una consulta, que ha dit públicament l’Ajuntament, en el De Casa en Casa i en la web, que ha fet, que realment eixes consultes siguen obertes i públiques, perquè consultes d’estes formes es fan en altres règims, eixa és la realitat […]”.

(Podeu visualitzar el debat plenari mitjançant el següent enllaç: comprom.is/bNVgOVE)

Els documents tècnics assenyalen que no s’ha realitzat cap procés obert de consulta, sinó que s’ha fet subscriure, al mateix document les raons, que justificarien la ubicació del teatre a les entitats alhora que aquestes afegeixen les seues necessitats materials

Els documents tècnics adjuntats a la resposta de l’alcaldia al regidor Rius, assenyalen que no s’ha produït un procés de consulta on les associacions devien donar suport, o no, a la construcció del teatre-auditori en la ubicació plantejada per l’Ajuntament. Per tant, contràriament al que s’ha dit públicament al De Casa en Casa, aquest procés de consulta no s’ha dut a terme.

En lloc del procés que s’havia anunciat al periòdic de l’Ajuntament, el Departament de Cultura mitjançant un “document sumatori que argumenta la necessitat i l’oportunitat de la construcció d’un nou equipament cultural” recull en nom “d’associacions, entitats o persones vinculades i implicades en la cultura del poble de Picanya” les raons que dona el mateix Ajuntament per a construir el nou teatre a la Plaça País Valencià. Fins i tot, al mateix document s’afirma per part del departament i en nom de les associacions el següent: “en qualitat d’associació, entitat o persona vinculada i implicada en la cultura del poble de Picanya, subscric el present document i annexe les meues aportacions”. Posteriorment, es demana que les associacions afegisquen les seues aportacions o suggeriments al projecte de construcció del teatre-auditori. Per tant, el mateix Ajuntament mitjançant aquest document enviat a les associacions, pretén que aquestes entitats subscriguen les seues raons de suport a la ubicació proposada, alhora que les associacions del poble assenyalen les seues legítimes i normals necessitats com a entitats que faran ús del futur espai cultural.

Aquesta informació dona credibilitat a les aportacions dels membres de les associacions consultats per Compromís Picanya i posen en evidència el tractament de la informació pública al De Casa en Casa sobre la qüestió del nou teatre-auditori. De la mateixa manera que aquesta informació posa en dubte les accions del consistori sobre aquesta qüestió, el mateix fet que l’alcalde de Picanya es negue a donar informació sobre les entitats que han donat suport a la ubicació, provoca que hi haja més interrogants sobre aquesta gestió.

(Mitjançant aquest enllaç pots consultar els documents tècnics de l’Ajuntament: comprom.is/wNz6Bjb)

Vols presentar al·legacions? T’ajudem! https://picanya.compromis.net/2022/08/17/sobri-el-periode-dallegacions-de-la-versio-preliminar-del-projecte-del-nou-teatre-auditori/