¿QUIERES LEER LA INFORMACIÓN EN CASTELLANO? ACCEDE A ESTE ENLACE: https://picanya.compromis.net/2022/10/01/se-ha-abierto-el-periodo-de-alegaciones-de-la-version-preliminar-del-proyecto-del-nuevo-teatro-auditorio/

PICANYA, QUIN CENTRE CULTURAL VOLS?

El dia 11 d’agost, amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), s’obri el període d’informació i exposició pública de la versió preliminar del projecte del Nou Teatre-Auditori. Durant aquest període, els veïns i veïnes de Picanya tenen -per primera vegada des que es va anunciar la intenció de l’alcaldia d’ubicar el nou teatre a la plaça- la possibilitat de conèixer i informar-se sobre les intencions de l’alcaldia respecte al projecte del nou teatre i el passos duts a terme fins ara. Així mateix, el veïnat pot realitzar al·legacions a la versió preliminar del projecte, així com a la modificació de l’ús dotacional de la casa permutada del C/Major núm. 13, que inclou el mateix document.

Quins són els desavantatges i inconvenients del futur projecte?

  • Problemes d’accessibilitat i funcionalitat. La creació d’un centre d’aquestes dimensions requereix l’accés de vehicles pensats per al manteniment, la càrrega i descàrrega per a la realització d’esdeveniments culturals, així com també dificulta l’accés de persones amb mobilitat reduïda a les instal·lacions. Cal recordar que els carrers Major, Sant Francesc, Esglèsia i la Plaça del País Valencià són carrers estrets i d’ús per als vianants.
  • Patrimoni Històric afectat. La construcció tindria lloc en el nucli antic del poble. Això suposaria acabar amb el seu component patrimonial i arquitectònic. La ubicació del Centre Cultural en aquesta zona provocaria una distorsió sobre les característiques arquitectòniques del nucli històric. Concretament, la construcció del teatre suposaria la desaparició dels coneguts com “Quatre cantons”, origen fundacional de la Vila de Picanya.
  • Concentració d’infraestructures i serveis municipals al carrer Major i Plaça del País Valencià, que ja compta amb el Centre Cultural, la Sala dʼExposicions, l’escenari, i la Biblioteca Municipal a pocs metres, així com serveis municipals en la Plaça del País Valencià, la qual cosa va en detriment d’altres zones de la població que no compten amb equipaments públics i en conseqüència provoca la desvertebració de la població.
  • Un projecte fet a esquenes de la gent de Picanya. Citant la pàgina web de l’Ajuntament de Picanya, la participació ha consistit únicament en “uns treballs en els que l’Ajuntament vol comptar amb la participació dels diferents associacions del poble i molt especialment escoltar la veu d’aquelles associacions que solen fer més ús de l’actual Centre (les relacionades amb la música, ball, danses, folklore, educació, literatura…)”, sense especificar quines associacions s’han manifestat o a quins se’ls ha preguntat, com se’ls ha preguntat o com s’han manifestat i en quines dates.
  • No ha eixistit un procés de participació obert i transparent. No ha existit un programa institucional de participació i debat per a grups i associacions ciutadanes (ja siguen partits polítics, sindicats, veïns, professionals, usuaris, agrupacions o associacions d’interessos diversos) ni durant la redacció de la modificació puntual ni durant els procediments d’informació pública. La participació pública dels ciutadans de Picanya, com a membres de la col·lectivitat que habita, treballa, comercia, s’educa, es relaciona, es diverteix o passeja en l’àmbit ordenat per la modificació puntual, ha sigut nul·la. Les seues necessitats han sigut ignorades. Les seues ambicions, idees, projectes i il·lusions envers la seua ciutat no han pogut ser expressades. En aquesta modificació puntual únicament ha intervingut el propi Ajuntament.

La modificació puntual número 22 concebuda per a la construcció d’un Centre Cultural en el centre del Centre històric de Picanya proposa, en resum, un model de centre històric insostenible, perjudicial per als ciutadans, per a l’interès públic i aliè a les necessitats objectives de la població.

Vols presentar al·legacions? T’ajudem!

Com a veí o veïna de Picanya, tens la possibilitat de dir la teua. Aquest tràmit administratiu obliga a l’Ajuntament a rebre i respondre les al·legacions del veïnat que no està d’acord amb la ubicació del nou Centre Cultural o amb les formes i maneres que s’estan emprant per a dur a terme el projecte.

Ací tens accés al model d’al·legacions que hem redactat des de Compromís Picanya:

DESCARREGA:

Què has de fer?

Presentar les al·legacions a títol individual, aportant les teues dades personals.

On has de presentar-ho?

Com qualsevol tràmit. Al registre d’entrada de l’Ajuntament de Picanya, presencial o telemàticament.

Presencial: al registre d’entrada situat al servei Diga’m de l’Ajuntament.

Telemàticament: Accedeix mitjançant aquest enllaç https://picanya.sede.dival.es/carpetaciudadana/tramite.aspx?idtramite=9299

Més informació:

Accedeix a la versió preliminar de la Modificació Puntual Núm. 22 del PGOU en exposició pública: https://picanya.sede.dival.es/firma/documento.aspx?csv=J2AAXQTDMQ3LKL3W7E7E&modo=abrir

Pots tindre accés a l’expedient de la Modificació Puntual Núm 22 del PGOU presencialment a l’Ajuntament, durant un període de 45 dies des del dia 11 d’agost.

Què proposem nosaltres?

A Compromís Picanya no creiem en la política antiga dels anuncis de grans projectes sense comptar amb l’opinió dels veïns i veïnes del poble. Per això, volem explicar-vos què pensem sobre el que sabem del projecte del Nou Centre Cultural que ha plantejat l’Ajuntament i la nostra proposta alternativa. Creiem que la ubicació plantejada no és la millor per a la construcció d’una infraestructura d’aquestes característiques. Per això, plantegem que el solar de l’antic Sorolla respon d’una manera més adequada a les característiques d’un nou auditori. La gent de Picanya porta molt de temps sense poder decidir sobre els projectes més importants que s’han dut a terme al nostre poble. Per a nosaltres, Picanya ja és major d’edat i pensem que són els veïns i veïnes els qui han de poder opinar, suggerir i proposar idees. Volem saber què vos pareix el projecte i conéixer les vostres inquietuds, suggeriments i propostes al voltant del nostre municipi. Estem a la vostra disposició.

Si teniu algun dubte, contacteu amb nosaltres mitjançant xarxes socials o al correu [email protected]. Entre totes, millorem Picanya. 😉

El Síndic de Greuges retrau a l’Ajuntament de Picanya l’opacitat sobre el projecte de nou centre cultural

(Notícia publicada pel ComarcalCV.com) El dijous 15 de setembre, el Síndic de Greuges tancava l’expedient de la queixa del regidor de Compromís, Xavier Rius, respecte a la negativa de l’alcaldia de Picanya a donar accés a la informació pública demanada.

Concretament, l’alcaldia es va negar a donar informació sobre el procés de consulta a les associacions de Picanya respecte a la ubicació del nou teatre-auditori a la Plaça País Valencià. La informació demanada pel regidor es resumeix en conéixer el resultat del procés de consulta a les associacions del poble. L’alcalde Josep Almenar, per la seua part, va afirmar en sessió Plenària que no anava a dir quines associacions havien donat suport o no a la construcció del teatre a la Plaça País Valencià.

Davant la petició del Síndic, l’alcaldia va al·legar que té el dret a rebutjar sol·licituds d’informació pública  en aquelles qüestions que es troben en procés d’elaboració i a mantindre el secret en la seua presa de decisions. No obstant això, a la resolució del Síndic s’assenyala que des de l’alcaldia ja es va manifestar públicament al diari municipal De Casa en Casa  d’octubre de 2021 que “més de 20 associacions”  havien donat suport a la ubicació plantejada per l’Ajuntament. Al mateix diari municipal es va afirmar el febrer de 2022 que “més de 30 associacions”  ja havien donat suport. Per tant, el Síndic entén que al publicitar-ho, l’alcaldia ja va donar per finalitzat el procés de consulta i té l’obligació de facilitar la informació al regidor.

El Síndic de Greuges afirma a la resolució que l’Ajuntament de Picanya “no ha col·laborat amb aquesta institució, ja que no va contestar en el termini màxim legal d’un mes”  i “es fa evident que des de l’Ajuntament no s’han realitzat les actuacions necessàries per a atendre les recomanacions del Síndic”. També s’afirma que “aquest comportament ha impedit aconseguir, de manera efectiva, la satisfacció dels drets reclamats per la persona promotora de la queixa”. Per això, el Síndic, d’acord amb el que obliga la llei, ha publicat a elsindic.com/actuaciones/ la desatenció de l’alcaldia de Picanya les peticions d’informació “perquè la ciutadania i els membres del parlament valencià puguen tindre coneixement”.