El cos de la Policia de Picanya pateix una inestabilitat preocupant. Un % important de les places, 4 de les 12 places d’agents operatius, estan cobertes per personal interí o en Comissió de Serveis (hi han dues places més però està prevista la seua amortització i dues més de segona activitat), situació que s’allarga més del màxim legal permés.

També les dues places d’oficial, 2 de 2, estan cobertes de forma interina, el 100%, situació que s’allarga ja més de 5 anys.

A més algunes de les places definitives, estan cobertes en Comissió de Serveis, per absència del seus titulars, pel mateix motiu.

En resum, una situació que no respecta la legalitat vigent, i situa als treballadors/es en una situació d’inestabilitat i precarietat indefinida, o bé per interés polític o bé per una demostrada incapacitat de gestió eficient, també de la direcció política, en qualsevol dels casos, situació il·legal i que perjudica la garantia del millor servei a la ciutadania possible.

El nostre regidor va demanar informació respecte a les dades concretes d’aquest extrem per poder fer una proposta que resolguera de forma consensuada i racional aquesta situació i la contestació municipal ha estat desestimar la petició “per ser genèrica o abusiva” i que facilitar la informació suposaria “la paralització d’aquesta administració per requerir un estudi històric i generalitzat d’una plantilla municipal…“.

Què déia la petició:

Dels llocs vacants a dia de hui (11 en total), número de codificació de la plaça, nom de l’últim ocupant i de ser de nova creació, data de la creació, i historial de les successives ocupacions per les persones ocupants i motiu i forma de selecció, per últim Oferta d’Ocupació Pública en la qual s’ofertaren.

Cal fer constar que l’administració esdevé obligada a disposar d’un expedient de cada treballador on figuren les dades sol·licitades que junt a una correcta codificació dels llocs, és una tasca senzilla i ràpida.

Per què es nega aquesta informació? molt senzill, de contestar per escrit la realitat, s’estaria reconeguent un incompliment flagrant de la legalitat.

L’única eixida que ens deixa el Sr. Almenar es procedir a obrir les vies de la denúncia administratives i judicials que pertoquen. Ja avancem que l’incompliment de la legalitat en la seua gestió, la negació d’informació (incomplint també aquest deure, no sols legal si no de transparència en la gestió) i el compliment per part nostra del deure de control i fiscalització de la gestió municipal, esdevindrà en acusacions cap el nostre regidor de “judicialitzar” la política, intentar que quede malament, aquell que exigeix que es complisca la legalitat. Exemples els hem tingut en altres àmbits, on es criminalitzava als que denunciaven irregularitats.

Si vols saber més d’aquest tema i en què ens basem per fer aquesta denúncia, ampliem informació:

 Què diu la legislació respecte a les vacants?:

Llei 7/2007. Artículo 70 Oferta de empleo público

1. Las necesidades de recursos humanos, con asignación presupuestaria, que deban proveerse mediante la incorporación de personal de nuevo ingreso serán objeto de la Oferta de empleo público, o a través de otro instrumento similar de gestión de la provisión de las necesidades de personal, lo que comportará la obligación de convocar los correspondientes procesos selectivos para las plazas comprometidas y hasta un diez por cien adicional, fijando el plazo máximo para la convocatoria de los mismos. En todo caso, la ejecución de la oferta de empleo público o instrumento similar deberá desarrollarse dentro del plazo improrrogable de tres años.

I respecte a les Comissions de serveis?:

Les “comisiones de servicios” se regulen en el Real Decreto 364/1995, de 10 de marzo, por el que se aprueba el Reglamento General de Ingreso del Personal al Servicio de la Administración General del Estado y de Provisión de puestos de trabajo y Promoción Profesional de los Funcionarios Civiles de la Administración General del Estado.

El artículo 64 (“comisiones de servicios”) de la citada norma establece, en esencia, el siguiente régimen jurídico:

1. Cuando un puesto de trabajo quede vacante podrá ser cubierto, en caso de urgente e inaplazable necesidad, en comisión de servicios de carácter voluntario, con un funcionario que reúna los requisitos establecidos para su desempeño en la relación de puestos de trabajo.3. Las citadas comisiones de servicios tendrán una duración máxima de un año prorrogable por otro en caso de no haberse cubierto el puesto con carácter definitivo. 4. Si la comisión no implica cambio de residencia del funcionario, el cese y la toma de posesión deberán producirse en el plazo de tres días desde la notificación del acuerdo de comisión de servicios; si implica cambio de residencia, el plazo será de ocho días en las comisiones de carácter voluntario y de treinta en las de carácter forzoso.5. El puesto de trabajo cubierto temporalmente, de conformidad con lo dispuesto en los apartados 1 y 2 del presente artículo, será incluido, en su caso, en la siguiente convocatoria de provisión por el sistema que corresponda.6. A los funcionarios en comisión de servicios se les reservará el puesto de trabajo y percibirán la totalidad de sus retribuciones con cargo a los créditos incluidos en los programas en que figuren dotados los puestos de trabajo que realmente desempeñan.

En la legislació valenciana:

Segons el Decret 33/1999, de 9 de març del Govern Valencià, per el qual s´aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i carrera administrativa del personal comprés en l´àmbit d´aplicació de la Llei de la funció Pública Valenciana, que a l´article 33 estableix que:
“Al personal en comissió de serveis se li reservarà el lloc de treball d´origen i percebrà les retribucions del lloc de treball on estiga comissionat.
Les comissions de serveis en llocs de treball no reservats legalment tindran una duració màxima d´un any, prorrogable per un any addicional. Aquest lloc s´haurà de convocar en el termini màxim de dos anys.
Les comissions de serveis finalitzaran per la provisió definitiva del lloc, per la reincorporació del titular si estigueren subjectes a reserva legal, pel transcurs del termini en el seu cas establert o de la pròrroga, per renúncia del personal comissionat o per revocació de l´adscripció.”

Amb caràcter supletori, les “comissions de serveis” es regulen en el Reial Decret 364/1995, de 10 de març, pel que s’aprova el Reglament General d’Ingrés del Personal al Servici de l’Administració General de l’Estat i de Provisió de llocs de treball i Promoció Professional dels Funcionaris Civils de l’Administració General de l’Estat.
L’article 64 (comissions de serveis) de l’esmentada norma estableix, en essència, el següent règim jurídic:
1. Quan un lloc de treball quede vacant podrà ser cobert, en cas d’urgent i inajornable necessitat, en comissió de serveis de caràcter voluntari, amb un funcionari que reunisca els requisits establides per al seu exercici en la relació de llocs de treball.
3. Les esmentades comissions de serveis tindran una duració màxima d’un any prorrogable per un altre en cas de no haver-se cobert el lloc amb caràcter definitiu.
4. Si la comissió no implica canvi de residència del funcionari, el cessament i la presa de possessió hauran de produir-se en el termini de tres dies des de la notificació de l’acord de comissió de serveis si implica canvi de residència, el termini serà de huit dies en les comissions de caràcter voluntari i de trenta en les de caràcter forçós.
5. El lloc de treball cobert temporalment, de conformitat amb el que disposen els apartats 1 i 2 del present article, serà inclòs, si és el cas, en la següent convocatoria de provisió pel sistema que corresponga.
6. Als funcionaris en comissió de serveis se’ls reservarà el lloc de treball i percebran la totalitat de les seues retribucions a càrrec dels crèdits inclosos en els programes en què figuren dotats els llocs de treball que realment exerceixen.”