Al març del 2011, Compromís presentava el seu programa municipal i  entre altres moltes idees i propostes, una, senzilla, de pocs diners i molt interessant per al nostre poble, i així es plantejava al Programa:

“- Impulsar la cultura autòctona. Un dels projectes seria: Constituir un arxiu de fotos digital històric amb les aportacions voluntàries de fotos antigues pels habitants del poble, que es digitalitze i penge a una base de dades d’accés oberta per Internet, on la gent puga aportar informació sobre la gent que ix, el lloc, les dades, curiositats, anècdotes. Creant d’aquesta forma un arxiu de la memòria històrica de Picanya.”

Recordem que durant tota la legislatura, el Sr. Almenar ha reiterat la in-aplicabilitat del programa electoral de Compromís.

Fem constar que el 09 de maig de 2014, l’ajuntament anunciava:

A ningú se’ns escapa el poder de les fotografies com a element fonamental a l’hora d’entendre de la història, l’evolució d’una comunitat, una família o, com en aquest cas, un poble. En aqueix sentit, des de l’Ajuntament i (amb la col·laboració fonamental de dos entusiastes de la història i l’arxivística com són Alfred Ramos i Pepe García) s’ha engegat un ambiciós projecte per a recopilar, ordenar, informar i arxivar en format digital el major nombre de fotos relacionades amb la vida social del nostre poble en els segles XIX i XX.

Projecte obert i modern

Tradicionalment els pobles (el nostre també) han publicat llibres de fotografies antigues. El problema d’aquest tipus de publicacions és sempre la seua limitació, tant de contingut, com a pressupostària o de difusió. Per açò aquest nou projecte està dirigit exclusivament al suport digital. Les fotografies s’escanejaran i guardaran en format digital (per tant per sempre) i es posaran a la disposició de les persones interessades a través d’internet (web municipal, xarxes socials…) és a dir, a l’abast de qualsevol persona en qualsevol punt del planeta (amb accés a internet) i a més el projecte pot créixer indefinidament perquè no existeix cap límit quant a les imatges que pot arribar a contenir.

Més de 1000 imatges 
En aquest moment l’arxiu ja compta amb més de mil fotografies procedents d’arxius municipals i donacions de particulars. Un primer fons que només ha de servir per a cimentar el creixement d’un gran arxiu que guarde, per al futur, la memòria gràfica del poble de Picanya. Una memòria de valor incalculable.  

Tens fotos antigues? Fes la teua aportació!

Tots i totes tenim per casa fotos antigues. Fotos d’un grup de gent, on es veu un carrer, fotos d’un acte festiu, d’una celebració, d’un grup escolar, d’un equip, d’una penya… és el moment de garantir que aqueixes imatges no es perden, de sumar-les a la memòria gràfica del nostre poble. Sols cal portar-les al Centre d’Estudis Locals (en la Biblioteca) tots els divendres de 10.30 a 14.00h i seran escanejades, recopilada la informació relacionada amb la foto i incorporades a la base de dades. En cap cas l’Ajuntament es quedarà amb les fotos en paper. Així de fàcil.

Benvingut siga! S’ha posat en marxa, sembla que hi han coses que proposa Compromís que sí que són interessants, no?. Un altra més, i van….

Ara caldrà que no es quede paralitzat i es gestione correctament, cosa que no dubtem amb els veïns que es responsabilitzen del treball i si l’ajuntament els dona el suport necessari.

Ens congratulem que es compartisquen idees i es tiren endavant. Sí que és possible, demostrar que Picanya pot ser més!.