“Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança”

El dia 25 d’abril, molts valencians i valencianes, molts ajuntaments i moltes organitzacions cíviques, recorden la batalla d’Almansa. Fins i tot les Corts Valencianes, l’han declarat dia de les Corts.

Això per què?. Els valencians i valencianes, durant segles, tingueren un estat propi, amb lleis, moneda, institucions pròpies. Era un estat (Regne) confederat dins la corona d’Aragó, amb la qual sols compartia monarca (com ara la Reina d’Anglaterra que ho és d’Austràlia també, per exemple) i part de la política exterior (exèrcit). El 25 d’abril de 1707, l’exèrcit castellà, invadí les terres valencianes, entrant per Almansa, i cremant pobles i ciutats (Xàtiva, Quart de Poblet, etc). La derrota, suposà la pèrdua de la independència i “por justo derecho de conquista” (FelipVé dixit), derogaren les lleis i institucions pròpies i implantaren les castellanes, fins i tot, prohibiren la nostra llengua i ens saquejaren (la famosa Biblioteca Nacional de Madrid es creà amb els llibres espoliats als valencians).

Si bé aquesta disputa, era dinàstica, darrere d’ella estava, la filosofia de la casa d’Àustria, de mantindre la independència d’Aragó, Catalunya i el Regne de València, com sempre ho havien estat, o la de la casa Borbó, de sometre tots els regnes a les lleis i Regne de Castella.

Alguns volen esborrar de la memòria del poble aquest fet i fer creure que Espanya ha estat única i eterna. D’altres volem mantindre el coneixement de la nostra història per comprendre el que fórem, el que som, i amb eixa coneixença, saber projectar-nos cap el futur, qui perd la memòria, perd la identitat.

L’ajuntament de Picanya, no programà cap acte ni tan sols hi ha cap referència pública al mateix.

Per altra banda, ens congratulem que l’ajuntament col·laborara amb el Mercat Municipal per organitzar La Feria d’Abril a les instal·lacions del mercat, el passat 24 d’abril. Una bona forma perquè els picanyers i picanyeres andaluses mantinguen vinculació amb el seu passat i les seus tradicions i per als que no som originaris d’allà, acostar-nos-en a d’elles.

Per altra banda també és una bona forma de promoure el comerç del Mercat.

Dos puntualitzacions només; una, el Mercat no és “Municipal”?, com pot una part organitzar i el tot i propietari (Ajuntament) col·laborar?. Això és el que posa l’anunci. Dos, ja que el text de la web és en valencià, per un poc de respecte a la commemoració del 25 d’abril, no es podia fer sense faltes d’ortografia?.

 

bnr_fira_abril_2015

El divendres 24 d’abril de 2015 tasta la “Feria de Abril” al Mercat de Picanya
De 20 a 24 hores el Mercat de Picanya es vesteix de “Feria d’Abril” i oferirà tot el sabor d’esta festa amb ambientació andalussa i ball, cant i música en directe a càrrec del grup de Rumba Flamenca “SONSERA” (actuació a les 22:00h)
A més les diferents parades oferiran Merca-Pintxos. Sabrossíssims pintxos elaborats amb productes del mercat
a un preu de tan sols 2€ (beguda inclosa).
Així que, ja sabue, el divendres 24, veniu a tastar el sabor de la Feria d’Abril al Mercat de Picanya.

 

Les negretes són nostres. Bé esperem que el proper 25 d’abril el nou ajuntament faça alguna activitat al voltant de la commemoració ben nostrada i que les activitats de confraternitat amb les comunitats d’origen no valencià, es facen al llarg de la legislatura i amb totes les comunitats, seria un bon gest.

11341-64844

El canvi en equip

#ambValentia