Compromís Picanya proposa al seu Programa de Govern 23/27 la creació d’una Comunitat Energètica Local. L’objectiu de les comunitats energètiques és el subministrament d’energia verda mitjançant la cooperació per a la generació i distribució del consum.

La proposta de Compromís tracta de millorar l’eficiència energètica de Picanya, reduint les emissions de CO2 i generant energia pròpia per al veïnat. Així mateix, les CEL tracten d’aconseguir una governança democràtica de l’energia, abaratint el rebut de la llum amb l’autoconsum.

La Comunitat Energètica de Picanya estaria impulsada per l’Ajuntament de Picanya i aquesta funcionaria com una associació veïnal que naixeria amb la vocació de promoure un model d’autoconsum energètic compartit i un model més sostenible, just i eficient.

Model energètic.

És una evolució del model energètic mitjançant la participació activa de la ciutadania, Pimes, ajuntament i associacions per a crear un nou model descarbonitzat, descentralitzat i just.

Finançament.

Durant aquests darrers anys, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial depenent de la Conselleria d’Economia ha subvencionat la posada en marxa de les Comunitats Energètiques locals, arribant a finançar el 65% del cost del projecte.

Característiques.

La Comunitat Energètica Local tracta d’aprofitar les instal·lacions de plaques solars que hi ha a les instal·lacions municipals (escoles, serveis municipals, ajuntament, etc.) així com a les naus industrials de les empreses que s’adherisquen al projecte.

Si ens basem en l’exemple de CEL com la de Paiporta, la distància entre les instal·lacions de producció i consumidor/a final seria de menys de 500 metres. Es reduirien pèrdues d’energia eliminant peatges i costos addicionals.

A més, tal com s’ha conegut recentment, el govern d’Espanya té previst afavorir l’expansió de les comunitats energètiques locals amb canvis normatius que permetran ampliar la distància del radi de vivendes que es poden beneficiar d’aquest tipus d’instal·lacions, que actualment té un límit de 500 metres.

Primera Comunitat Energètica a Vistabella

La proposta de crear la primera Comunitat Energètica Local al barri de Vistabella s’explica per dos raons.

  • Vistabella és el barri on la renda mitjana per unitat familiar és més baixa.
  • El barri disposa d’una dotació local de gran capacitat i infrautilitzada des de fa molts anys al C/Alqueria Rulla.

La Comunitat Energètica Local disposaria d’una primera instal·lació central al solar buit del C/ Alqueria Rulla de Vistabella, reservat a dotació educativa en cas que en un futur fora necessària una nova escola. Adequarem l’espai i garantirem el seu manteniment donant-li utilitat a un espai de 5.059 m2 de dotació municipal que hui presenta dèficits en la seua atenció i manteniment per part de l’Ajuntament.

La CEL generaria energia per a vivendes de Vistabella i de la resta del poble, vivendes socials o les futures vivendes del banc de lloguer social per a joves del C/Alqueria Garcés. Així mateix, a aquesta CEL es podrien adherir comerços i empreses de Picanya, també dels polígons propers. La instal·lació generaria energia per a l’enllumenat públic, permetent un important estalvi en el consum i despesa a l’Ajuntament.

Solar propietat municipal buit reservat a dotació educativa al C/Alqueria Rulla.

Beneficis.

Estalvi en la factura d’electricitat a través de l’ús d’energia 100% renovable produïda a Picanya, que contribuirà a frenar el canvi climàtic i dinamitzarà l’economia local. Reduirem emissions de CO2 i millorarem l’eficiència energètica.

Promouria una Transició Ecològica accessible per a totes les famílies. Aquest projecte de CEL permetria sumar-se a les energies renovables a moltes famílies que no es poden permetre realitzar una gran inversió en la instal·lació de plaques solars.

Estalvi en la despesa i consum de l’enllumenat públic de Picanya.

La Comunitat Energètica de Paiporta en xifres

1 Instal·lació en la coberta del CEIP Ausiàs March (Paiporta):

89 kW de potència

80 habitatges i comerços en autoconsum

98 tones/any menys de diòxid de carboni a l’atmosfera

1.592 arbres plantats equivalents

15.600 €/any d’estalvi econòmic per a la ciutadania de Paiporta

El nostre objectiu és seguir l’exemple de polítiques públiques aposten per l’eficiència energètica i l’autoconsum com a base d’un model democràtic de distribució de l’energia. Defensem una Transició Ecològica justa i accessible a totes les butxaques.

Amb tu som més per a fer una Picanya més sostenible! 😉 #AmbTuSomMés