Al Plenari del passat Dijous 20 de gener, el grup Municipal de Compromís Picanya va presentar una moció per a concedir la medalla de la Vila i el nom d’un carrer o d’una plaça, a Josep Navarro Anchel. Josep Navarro va ser regidor del PCE a l’Ajuntament de Picanya durant el període de 1937 i 1939. Va estar empresonat a la presó del Puig i després a la de Sant Miquel dels Reis. El 12 de setembre de 1940 després d’un consell de guerra va ser afusellat i tirat a la fossa 126 del cementeri de Paterna.

El PSOE de Picanya, mitjançant el seu portaveu municipal, Guillem Tortosa, va presentar una esmena on es reconeixia el treball fet fins ara per l’Ajuntament en matèria de memòria històrica. També tractava d’incloure la nostra proposta com a possibles mesures a dur a terme dins del treball de dignificació de totes les persones represaliades, però, assenyalant que aquesta proposta es debatria i consensuaria en un futur i tenint en compte tots els casos, no només el de Josep Navarro.

El nostre regidor, Carles Cortés, va acceptar l’esmena del PSOE amb la condició de mantindre el text de la moció presentada. El regidor va justificar el posicionament argumentant que Josep Navarro va ser l’únic representant democràtic de Picanya afusellat pel feixisme. Per tant, s’entén que aquest cas no es pot tractar amb la mateixa consideració que els de la resta de persones represaliades. Així mateix, el rector de Picanya, Ricardo Capella, assassinat pels republicans durant la Guerra Civil, compta amb un carrer al municipi.

El Sr. Alcalde va intervindre per a exposar el treball de dignificació que ha dut a terme l’Ajuntament de la mà de la col·lecció Pont Vell. Concretament, va afirmar que ja es va fer un homenatge al regidor Josep Navarro, a la pàgina 156 del llibre publicat a la col·lecció Pont Vell Núm. 15, anomenat “Els Horts Solidaris: Les colònies escolars de Picanya”. A aquest document es mencionava als membres de Consell Municipal de Picanya (1937-1939), entre d’ells a Josep Navarro Anchel. A aquesta intervenció, el regidor Carles Cortés va respondre mantenint els seus arguments i proposava incloure la proposta del PSOE a la moció. Tot i la voluntat d’arribar a un consens per part del regidor de Compromís, el Sr. Almenar va rebutjar va rebutjar la moció que incloguera el text presentat per Compromís i l’esmena del PSOE, unint-se al Partit Popular amb el seu vot encontra. Ciudadanos, per la seua part, es va abstindre.