El passat 4 de Març, a les 20:30h i a la Sala d’Exposicions de Picanya, tingué lloc una xerrada més que el col·lectiu de Compromís per Picanya organitza fa més de 8 anys, dins del concepte global de “altres qüestions, altres debats”. Concretament, amb aquesta ja portem 17.

Però abans de començar, totes les persones reunides (unes cinquanta) van alçar-se i van mantindre un minut de silenci per l’assassinat, el dia d’abans, de Berta Cáceres: líder hondurenya, opositora al govern, ferma defensora dels drets humans. També es va mencionar les 11 víctimes per violencia masclista al estat espanyol, des que començà l’any 2016. Finalitzat el minut de silenci, totes donarem un sorollós aplaudiment en reconeixement d’aquesta xacra humana i tot el que resta per fer.

Després d’aquest gest, començà la xerrada, homenatge a la dona d’ahir, d’avui i de sempre. El títol ho deixava clar: “DONES AMB COMPROMÍS SOCIAL I PÚBLIC”.

En ella participaren:

Ester Calderón Gambín, periodista i cap de premsa de CC.OO. al País Valencià, que des d’un anàlisi rigorós social i polític, va reflectir una realitat de doble torn laboral per a moltes dones que, a més de treballar fora, o fan dins la llar. Va demanar més compromís als homes perquè deixen els seus privilegis, assegurant-los que serien més lliures i més feliços.

Marian Campello Moreno, diputada a les corts per compromís va assegurar que dins el congrés valencià tenen que reelaborar-se i treballar de valent perquè en la quotidianitat no es caiga en un masclisme de fet… Va incidir en l’existència de bones lleis que cal dur endavant  sent conscients del dèficit pressupostari que hi ha.

Beatriz Beseler Soto, neuropediatra, voluntaria de “Metges del Món” ha participat com a cooperant a Haití (terratrèmol de 2010) i com cooperant 6 mesos a Etiòpia. A més, col·labora en la actualitat, donant suport, ajuda i informació a dones que exerceixen la prostitució. D’aquesta realitat va ser molt clara i contundent: més de un 95% de les dones ho fan sense llibertat, son esclaus d’una realitat insuperable per elles mateixes i, moltes d’elles, son el resultat d’unes màfies que trafiquen amb elles. Hem de treballar, va dir, en la demanda, perquè és clau per retornar la seua dignitat.

Alba Encinas Ruiz, és mestra a un col·lege-cooperativa valencià i actual regidora a Compromís Picanya. Des de la seva vessant de mestra, va analitzar com les xiques i xics en qui treballa necessiten un model masculí en les realitats de l’educació infantil perquè puguen tindre referències masculines positives, diferents del rol masculí-mascle. També va parlar de la malaurada negativa, del govern de l’ajuntament de Picanya, de la moció que presentà el grup de Compromís per Picanya en relació a augmentar la inclusió i el feminisme… Encara que és conscient que al poble de Picanya es fan coses positives al voltant de la promoció de la dona, la regidora opinà amb tristor que era una llàstima no avançar més.

L’acte va ser seguit amb molt d’interès per totes les persones, que després participaren en el debat aportant opinions, dubtes i crítiques positives de tal manera que l’event va concloure al voltant de les 23h, emplaçats per les dues properes xerrades que tindran lloc a principi de maig (al voltant de la “mort digna”) i al 15 de juny (al voltant de les energies alternatives).

IMG_1345