Des fa dècades, s’està lluitant en la majoria de societats avançades per aconseguir que el conjunt d’administracions destinen el 0,7% del pressupost en ajudes al desenvolupament al 3r món.

Ací, en els anys 80 i 90, en la gran majoria d’administracions valencianes així s’aprovà, inclòs el municipi de Picanya, per unanimitat, fent constar que no seria sobre el total del pressupost, si no que s’exclouria el Capítol 1 (personal) i el deute.

Des fa molts anys, l’ajuntament de Picanya, està aplicant un % clarament inferior (ja informàvem en aquesta web).

Proposem destinar el 0,7% del pressupost municipal a programes de cooperació al desenvolupament, amb una atenció especial als programes de cosolidaritat adreçats a les àrees d’on prové la immigració, en compliment de la voluntat del Ple municipal.

Si teniu dubtes, a continuació explicació amplia:

Què és i què significa la plataforma 0,7% i +?

Origen i finalitat de la Plataforma 0,7% i +

En l’origen de la plataforma està la situació de diferència i injustícia brutal existent en les relacions internacionals entre els països pobres i els països rics, en un món cada vegada més interdependent. La plataforma del 0,7% i + neix de la constatació de la situació greu de pobresa, misèria i fam en la qual avui viuen centenars de milions de persones del planeta, i de l’assumpció de les responsabilitats que pertoquen als nostres governs, societats i a totes nosaltres i tots nosaltres en el manteniment d’aquestes situacions.

La campanya del 0,7% i + té com a objecte, en primer lloc, despertar i desenvolupar la nostra consciència solidària amb les poblacions més empobrides del planeta, i en segon terme, reivindicar davant el Govern i les institucions el que els pressupostos generals de l’estat continguin anualment una partida equivalent, almenys, al 0,7% del producte interior brut (PIB), la destinació serà el finançament de programes i projectes de cooperació al desenvolupament i solidaritat amb les poblacions més empobrides del planeta.

Quin és el punt de partida?

La distribució de la riquesa al món està subjecta a una enorme desigualtat econòmica entre els països del Nord i del Sud, entre els països rics i els països pobres. Els països del Tercer Món pateixen una situació de pobresa generalitzada que afecta els individus, els grups socials i les seves infraestructures. Aquesta situació és la causa de la impossibilitat gairebé absoluta que, tant com a individus i com a grups, puguin desenvolupar les seves possibilitats.

D’on surt la xifra del 0,7%?

Una de les conseqüències extremes d’aquesta situació injusta és la fam, que afecta milions de persones. La fam com a fenomen col·lectiu ha existit sempre. Però el peculiar de la fam del nostre temps és que es concreta en determinats pobles i països, com una cosa endèmic i que no es deu, en termes generals, a catàstrofes naturals o guerres, sinó que té causes polítiques i de falta de solidaritat. És a dir, que és evitable.

El 1960 s’estimava que 40 milions de persones morien com a conseqüència de la fam, de les quals 17 de milions eren nenes i nens. Avui dia la situació no ha millorat substancialment. En ocasió de la cimera de l’alimentació celebrada a Roma el 1996, la FAO va denunciar que hi ha al món 840 milions de persones que pateixen fam severa, 200 d’ells nens, mentre que altres diversos milions pateixen malalties relacionades amb insuficiències en micronutrients i amb la contaminació d’aliments i aigua. Cada dia una de cada cinc persones del món en desenvolupament no pot obtenir l’aliment necessari per cobrir les seves necessitats bàsiques. No obstant això, segons la FAO, al món hi ha aliments suficients per a tots.

L’ONU, el 1961, va instar les nacions industrialitzades a adoptar mesures a fi d’assignar l’1% dels seus ingressos nacionals al finançament públic i privat de les necessitats del món en desenvolupament. Posteriorment aquest objectiu es va modificar i va passar a serl l’1% del PNB dels països desenvolupats, aprovant-se al fi per consens que fos el 0,7% del PNB, fita que no ha estat aconseguida per gairebé cap país.

Les reividincacions de la Plataforma del 0,7% i +

1. Que les institucions de l’estat, comunitats autònomes i ajuntaments dediquin anualment una partida equivalent, almenys, al 0,7% del PIB a la cooperació i solidaritat amb les poblacions empobrides del planeta.

2. Que aquest import es destini a programes i projectes de desenvolupament, respectuosos amb el medi ambient, els fins siguin la satisfacció de les necessitats bàsiques (alimentació, sanitat, educació, infància, …), l’enfortiment del teixit organitzatiu de la societat civil , la potenciació i defensa dels drets humans, de les minories ètniques i de la dona i les activitats d’educació al desenvolupament i la solidaritat en les nostres societats, quedant terminantment prohibida la seva utilització en aquells altres que, directament o indirectament, estiguin relacionats amb fins militars i / o comercials.

3. Que es creï un Consell Estatal per a la Cooperació i la Solidaritat compost per organitzacions no governamentals per al desenvolupament, organismes de solidaritat i altres agents relacionats amb la cooperació al desenvolupament. Entre les seves funcions estaran les de fixar els criteris i prioritats per a la distribució del 0,7%. Així com el seguiment dels programes i projectes finançats. La transparència, la racionalitat i el control públic seran els principis que guiaran la gestió d’aquests fons.

4. Que s’elabori una llei per a la Cooperació al Desenvolupament que recollirà els principis bàsics anteriorment esmentats, i la fi serà el de regular totes les accions i programes emmarcats en l’àmbit de la cooperació a càrrec de fons públics. Els criteris de qualitat i transparència en la cooperació pública regiran aquest marc legal, que mai podrà ser utilitzat per fomentar actuacions que continguin altres interessos aliens a la pròpia cooperació solidària i desinteressada, o el fi últim no sigui el propi desenvolupament dels pobles empobrits i la potenciació de la solidaritat en les nostres societats.

5. L’obertura d’un rigorós debat públic i social, i que, des de criteris de justícia i solidaritat, asseguri la presa de mesures dràstiques i urgents per solucionar el creixent empobriment dels pobles del Sud generat pel Deute Extern. El Govern Espanyol es comprometrà a defensar aquests plantejaments en tots els organismes i fòrums internacionals.

6. Les partides dels Pressupostos Generals destinades a activitats i usos militars seran reduïdes substancialment de forma progressiva. L’import d’aquesta reducció es destinarà a incrementar la partida de la cooperació al desenvolupament i a aquelles altres relacionades amb fins socials, com ara prestacions per desocupació, benestar social, medi ambient, salut i educació.

 

El canvi en equip.

#ambValentia.