Dijous 25 de setembre, a les 21 hores.

ORDRE DEL DIA
1. PROPOSTA D’ACORD RELATIU AL CONVENI PER A LA RESOLUCIÓ DE
MUTU ACORD DE L’ADJUDICACIÓ DEL PAI PICANYA SUD. A favor: PSOE i PP. En contra: Compromís.
2. PROPOSTA D´APROVACIÓ DEL COMPTE GENERAL DE L´ ENTITAT.
LOCAL ANY 2013. Unanimitat.

Per què Compromís votà en contra de la Resolució a la qual han donat suport PP i PSOE?. A continuació, intervenció del Regidor Xavier Rius en aquest punt:

“Se’ns presenta una proposta d’acord, en la qual trobem uns considerandos que caldria matisar i que a continuació explicaré.

Respecte al contingut de l’Acord específicament caldria dir que estem d’acord, ja que beneficia a les dues parts en conflicte.

Ara parlant de les consideracions. En elles s’afirma que s’havia acomplit fins a la data les obligacions de totes dues parts, que havia hagut una tardança en les aprovacions depenents i necessàries de la Generalitat. Què la crisi immobiliària i financera actual ha dut a un seriós perjudici a l’ajuntament i les seues perspectives de futur, econòmicament i al seu creixement futur, i, que la Direcció General de Transport, ha comunicat verbalment a l’alcalde que no va a realitzar el soterrament.

Aquestes consideracions, repassada la documentació de l’expedient, veiem certa alteració respecte als fets reals.

Quins són?. Tant en l’informe de relat dels fets emès per, alcalde? Secretari? (No hi ha signatura) en la relació datada i detallada dels fets no apareix cap referència a la comunicació verbal de la Direcció General i, en els escrits presentats per la promotora, judicials i administratius de motivació de desistiment, en cap lloc la empresa al·ludeix a eixe extrem, i especifica que és per: la demora en l’aprovació autonòmica, i la “situació econòmica, financera e Inmobiliaria actual, que es diametralment opuesta a las condiciones en las que se gestó…”

Així doncs, l’empresa que és la que insta a la resolució, no posa com a causa, en cap moment, que la Generalitat no es faça càrrec del soterrament.

Ara anem al fons, en les Bases aprovades en el seu dia, posava què “el importe del soterramiento de la línia de FGV que corresponda al ayuntamiento de Picanya, según el convenio que subscriba al efecto con la Administración competente,….” intente recordar i creure, que era (ja que se’ns deia que el 50% ho assumia la promotora i el 50 % la Generalitat) la que l’ajuntament conveniaria amb la Generalitat.

Si se’ns digué això, i se’ns proposa un projecte d’aquesta envergadura supose que les gestions prèvies ja preveien eixe acord i supose que 7 anys després haurà estat signat. Si no és així, s’enté “la comunicació verbal”, amb la qual cosa se’ns està indicant que aquest ajuntament ha funcionat per converses amb la Generalitat i ha construït un castell, una il·lusió que ara s’ensorra. No es forma de funcionar i ens sentim enganyats.

Per a més “inri”

L’ajuntament ha anunciat al seu web què:

La renúncia de la Conselleria a soterrar les vies fa inviable el projecte

(…) “A dia de hui, la situació econòmica de la Generalitat Valenciana, de totes i tots coneguda, fa impensable que puga acometre un projecte de tanta importància com este del soterrament de les vies, és més, la pròpia Generalitat Valenciana ja ha comunicat de forma verbal a l’Ajuntament que no soterrarà les vies de metro ni en Picanya ni en cap altra població on estava previst (com per exemple Torrent).

Davant esta situació la mercantil “Picanya SUD SL” adjudicatària del projecte ha presentat un escrit de desistiment unilateral del conveni i un escrit de resolució d’adjudicació del PAI.” (…)

(…) unida a la clara negativa de la Generalitat Valenciana a complir amb el seu compromís de soterrament de les vies. (…)

No. S’informa adulterant la realitat. La Generalitat ha incomplit terminis, demorant aprovacions, correcte, però la seua manifestació verbal a no assumir el soterrament no és “la causa” que motiva el desestiment com es dona a entendre. S’inicia per part de la promotora per procediments judicials i peticions o n no esmenta aquest fet.

Quan la Generalitat té la culpa, la té, i mai m’amague de dir-ho.

Per últim i més important per nosaltres, repassant la intervenció en el Plenari d’aprovació quedà clar que no ens feia cap gràcia fer un PAI que depredara més l’horta, que s’havia tancat el pas a nivell, sense donar alternativa pràctica als veïns, i que si donàvem el nostre vist i plau, són per les millores obtingudes i acceptades pel PSOE en eixes bases (increment VPO fins al 35%, soterrament dipòsits de fem, recollida d’aigües pluvials, etc) per donar solució als veïns aïllats i per soterrar les vies.

Ara en la motivació de l’acord es diu que “es manté la sol·licitud d’aprovació definitiva a llarg termini (referint-se a la modificació del PGOU)”. NO.

La nostra proposta és que s’explicite que es retira la modificació del PGOU i es mantinga l’horta, i si en un futur canvien les condicionants, s’estudia (actualment hi ha solar, habitatges buits suficients, mentres no canvie el mercat immobiliari) i es poden estudiar plans (com el que ja presentàrem en el seu dia) de lloguer per a jovent sense cost municipal.

També s’ha de fer constar que l’ajuntament iniciarà davant la Conselleria totes les gestions necessàries, i més si cal, per aconseguir un pas inferior per a vehicles i vianants (per exemple en Santa Maria del Puig) i no deixar aïllats parcialment als veïns.”