Hui 24 d’Octubre. Compromís per Picanya fa una crida a secundar la vaga i a la manifestació de les 18,30 h. a València per:

•La defensa d’una una educació pública, gratuïta, laica, valenciana, democràtica i de qualitat per a totes i tots.

•La millora dels drets laborals, socials i econòmics del personal que treballa en el sistema educatiu.

•L’establiment de mesures que compensen les desigualtats socioeconòmiques de les famílies i de l’alumnat i que garantisquen una correcta escolarització des de l’educació infantil fins a la universitat.

•La derogació del decret Vela i de les retallades

• La consideració del valencià com a llengua vehicular en tot el sistema educatiu, així com l’atenció a la demanda dels programes en valencià.

Les polítiques educatives dels governs espanyol i valencià suposen un greu atac al sistema educatiu públic, el personal que hi treballa i el conjunt de la societat. Els darrers anys, hem assistit a la derogació de molts acords i la publicació de normes i decrets que no han sigut negociats i que estan tenint uns efectes devastadors sobre el sistema educatiu i sobre les relacions laborals del personal. Ens trobem davant de la reducció de beques de transport i de menjador; l’augment de ràtios; la pujada de les taxes educatives; l’increment de la càrrega lectiva del professorat i l’empitjorament de les condicions laborals; la reducció de les plantilles; l’acomiadament de personal en tot el sistema educatiu; la desregulació de les condicions laborals; la reducció dels pressupostos educatius i dels salaris; les retallades
en investigació, recerca, desenvolupament i innovació o el desmantellament dels serveis educatius públics universitaris i no universitaris.
A aquestes retallades, cal sumar-hi les anunciades contrareformes educatives impulsades pel govern espanyol, que afecten la totalitat de les etapes educatives. Unes reformes, com la LOMQE, que tenen com a objectius principals: una profunda reconversió laboral, que implicarà una pèrdua de encara més drets del professorat; l’aposta per la xarxa privada i la privatització del sistema, beneficiant clarament l’esglèsia catòlica; el seu control polític i ideològic; la segregació de l’alumnat, atacant de ple la igualtat d’oportunitats; la recentralització de l’Estat i l’erradicació de la nostra llengua dels centres docents utilitzant el pretext fals del plurilingüisme.
Un avanç del que pretenen fer ha sigut la rebaremació de les borses de treball, que ha suposat, que més de 1.400 docents interins han sigut reordenats i han deixat de treballar aquest curs després d’anys de prestar serveis. Aquestes polítiques no són noves, i es contextualitzen en les polítiques neoliberals que estan aplicant els governs al dictat de la troika. Unes polítiques que volen desposseir-nos de tots els drets que tant ens ha costat guanyar, com ara el de l’educació o el de tindre un treball digne.
El govern valencià amenaça amb prorrogar el Decret Vela o establir noves retallades salarials i de condicions laborals amb un nou decret que el substituirà. El pròxim 23 d’octubre, en la Mesa General de la Funció Pública, coneixerem la proposta del govern, però ben segur que planejaran noves retallades al conjunt dels treballadors i treballadores de la funció pública.

NO A LA LOMQE PERQUÈ:
• Perquè aquesta llei respon als interessos del neoliberalisme, així com dels sectors més reaccionaris de la dreta espanyola i de l’església catòlica, i no als interessos de la comunitat educativa i de l’alumnat.
• Perquè l’empleabilitat i la competitivitat no han de ser els valors que ha de transmetre l’educació, sinó la solidaritat, la cooperació i la lluita contra les desigualtats.
• Perquè el seu caràcter antidemocràtic suposa una involució en la participació als centres. No s’ha consultat al conjunt de la comunitat educativa durant la seua tramitació i el Consell Escolar és buidat de la seua capacitat de decisió.
• Perquè augmenta el control de l’administració vers el professorat, nomenant directament les direccions de cada centre, direccions que podran nomenar un percentatge de la plantilla docent.
• Perquè amplia les vies de privatització de l’ensenyament públic, i permet la financiació del mateix per empreses privades.
• Perquè legalitza la segregació de gènere.
• Perquè l’atenció a la diversitat és substituïda per un sistema d’itineraris, per tal d’excloure als alumnes amb més necessitats i augmentar les desigualtats.
• Perquè estableix un sistema d’avaluacions externes al centre, sense les quals l’alumnat no podrà obtindre el títol de la ESO ni el del Batxillerat, i que serviran per donar més recursos als centres que millor resultats n’obtinguen.
• Perquè converteix els i les docents en preparadors d’unes proves de matèries molt concretes, deixant de banda la formació integral de la persona i minusvalorant, entre d’altres, les particularitats territorials, l’educació artística, la filosofia, l’economia i les tecnologies de la informació i comunicació.
• Perquè classifica als centres en funció d’una sèrie de mesures honorífiques, establint un rànquing dels mateixos.
• Perquè planteja una aversió i desconfiança vers als i les professionals de la funció pública.
• Perquè desregularitza les relacions de treball del personal docent, en la mesura que els directors les direccions dels centres podran elegir part de la plantilla.
• Perquè suposa una reducció de l’oferta educativa d’assignatures no troncals.
• Perquè l’assignatura de valencià ja no és tractada com a una matèria troncal.
• Perquè la Formació Professional es planteja com una via per al fracàs escolar, llevant dignitat a una opció formativa per la qual s’hauria d’apostar.