Per al Plenari Ordinari del dijous 13 de març registrat una moció per a posicionar-nos en contra de la la modificació de la Llei de l’Horta per a urbanitzar en terrenys inundables i d’horta fins a hui protegida.

MOCIÓ EN DEFENSA DE LA LLEI DE L’HORTA I DEL CONSELL DE L’HORTA


Des de l’entrada en el govern de la Generalitat en 2023 de PP i VOX, la seua intenció de carregar-se la llei de l’horta que va posar en marxa el govern del botànic en 2018, ha estat clara. Tant les seues declaracions, com els seus actes, han anat en eixe sentit.


Crida l’atenció que els adalils de l’agricultura i de les tradicions, miren cap a les grans constructores i els interessos dels més poderosos per posar al seu abast tota l’horta de València, i que puguen fer amb ella el que vulguen, al fi i a la cap perquè l’assolen tota, i la deixen com a un record del passat.


A Compromís, de sempre, ho hem tingut clar, el primer són els agricultors i la seua gent, i per a protegir-los, cal protegir el seu mitjà de vida, que en aquest cas és l’horta.


L’Horta de València posseeix un elevat valor simbòlic i una dimensió internacional evident, ja que només resten cinc espais semblants a la Unió Europea, com ho testifi ca l’Informe Dobris de l’Agència Europea del Medi Ambient, el qual reconeix aquests paisatges com a portadors de valors culturals i històrics que la Unió Europea ha de preservar. A més, aquest espai genera una producció agrícola de proximitat que permet que la població de l’àrea metropolitana de València dispose de productes hortofructícoles d’alta qualitat amb costos reduïts de transport i menors emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Aquest paisatge productiu i cultural d’incalculable valor sempre ha estat amenaçat de desaparició per la pressió de l’activitat urbanística, les infraestructures de mobilitat i la crisi i abandó de l’activitat agrària. Els últims
anys, la superfície de l’Horta de València ha estat reduïda sensiblement, la qual cosa ha comportat també pèrdues dels seus elements patrimonials. La majoria de les séquies que formen part de l’àmbit del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, que va ser declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO el 13 de setembre de 2009, han vist reduïda la superfície de reg de tal forma que en alguns casos és testimonial en el moment actual.


Així mateix, cal recordar que en novembre de 2019, la FAO va declarar el “Regadiu històric de l’Horta de València” com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), el quart reconeixement d’aquestes característiques obtingut per un entorn ubicat a l’Estat Espanyol. L’Horta reuneix tots els requisits que exigeix un SIPAM, ja que compta amb el valor afegit d’establir un vincle entre el rural i l’urbà, així com amb un sistema productiu en el qual s’integren les cultures agrícola i hidràulica, llaurades durant segles des de l’inici de la presència àrab en la zona, que han anat conformant un paisatge únic, l’Horta de València i l’Albufera, que s’integra en la coneguda horta mediterrània.


La creació d’aquest Consell i el seu funcionament es regula al capítol sisé de la Llei de l’Horta, amb la participació de les distintes administracions públiques involucrades en la dinamització d’aquesta, com també dels actors socials, econòmics i ambientals que tenen la legitimació necessària per a formar part d’aquest ens. Així mateix, les funcions que assumeix són molt àmplies i comprenen, entre d’altres, la gestió dels fons que assignen les distintes administracions o s’obtinguen pels instruments fi nancers que, si escau, es creen per a garantir la pervivència de l’horta i els seus valors; el suport a la promoció, comercialització i diferenciació dels productes de l’horta; o la representació de tots els agents presents en l’ens i la cooperació amb altres territoris de naturalesa semblant.


A més a més, el Consell de l’Horta serveix per a unifi car els criteris de les polítiques agràries i territorials en tots els municipis de l’horta, més enllà dels límits municipals, evitant criteris, en ocasions contraposats, entre municipis veïns. Per tots els motius exposats, considerem sobradament justifi cat el valor de l’Horta de València com un espai d’acreditats valors productius, ambientals, culturals, històrics i paisatgístics i, per tant, mereixedor d’un règim de protecció i dinamització que en garantisca la pervivència per a les generacions futures.

Finalment, aquest dia 4 de febrer, l’amenaça s’ha fet efectiva, i el Consell de la Generalitat amb el beneplàcit de VOX, ha aprovat el Decret llei que suposa la fi de l’Horta de València i per descomptat del Consell de l’Horta.


A aquest Decret llei, es dona carta blanca a la Generalitat per a construir, i fer el que vulga amb l’Horta de València, es permet l’ús residencial, industrial i comercial a les zones protegides amb l’anterior llei, es retira l’obligació d’informes ambientals per a casos determinats d’infraestructures públiques, i com ja hem dit, es decreta la fi del Consell de l’Horta, assolint les seues competències la mateixa Conselleria d’agricultura.


L’excusa que utilitzen en aquests moments PP i VOX, i de manera mesquina, per a desacreditar la llei de l’horta, és la DANA que vàrem patir el darrer octubre a molts pobles de l’horta sud, quan es certifica allò que ja sabíem i és que els espais naturals són imprescindibles per tal de retenir grans masses d’aigua. El terreny agrícola i forestal són una de les millors defenses contra les avingudes d’aigua part fonamental de tot sistema de prevenció de riscos d’inundació.

La millor manera de preparar el nostre territori per a futures catàstrofes com la que hem patit és precisament la protecció i manteniment de la nostra Horta com a eina tant de subsistència de la nostra gent, com de protecció davant les inclemències naturals.


Es per tot l’exposa’t que proposem els següents

ACORDS:

1.- L’Ajuntament de Picanya demana al Consell de la Generalitat Valenciana que anul·len el Decret Llei 4/2025 de 4 de febrer, deixant-lo sense efecte com més aviat millor.
2.- L’Ajuntament de Picanya insta al Consell de la Generalitat Valenciana a fer complir la Llei de l’Horta i paralitzar qualsevol revisió que permeta la construcció en les 11.000 hectàrees delimitades al Pla d’Acció territorial de l’Horta, terrenys naturalment inundables.
3.- L’Ajuntament de Picanya insta al Consell de la Generalitat Valenciana a dotar el Consorci Consell de l’Horta de València amb un major pressupost, per així continuar treballant des de les distintes administracions involucrades en la dinamització de l’Horta i poder continuar garantint la pervivència d’aquest espai i els seus valors, tot donant suport a la promoció, comercialització i diferenciació dels productes de l’horta amb la posada en marxa de la marca de qualitat per als productes cultivats a l’Horta de València.
3.- L’Ajuntament de Picanya insta al Consell de la Generalitat Valenciana a augmentar la partida pressupostària del Consorci Consell de l’Horta de València destinada a les ajudes directes als productors i productores de l’Horta, alhora que se n’agilitzen la tramitació a través del suport tècnic i administratiu als ajuntaments per part del Consell de l’Horta.
4.- Donar trasllat dels presents acords a la Presidència de la Generalitat Valenciana, a la Conselleria de Agricultura, Ramaderia i Pesca, al Consorci Consell de l’Horta de València i als grups parlamentaris de les Corts Valencianes.