Per al Plenari Ordinari del dijous 13 de març hem tornat a registrar la proposta de creació de la Comissió que servisca per avaluar la resposta a l’emergència del dia 29, així com la reconstrucció del poble centrada en no repetir les errades urbanístiques del passat.

MOCIÓ PER A LA CREACIÓ D’UNA COMISSIÓ D’ESTUDI I SEGUIMENT POST-DANA

El passat 29 d’octubre el poble de Picanya, com molts altres pobles de l’Horta Sud, de la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel, la Ribera i d’altres comunitats autònomes, patirem l’agressió més forta que mai s’havia conegut en aquestes terres per motius meteorològics, amb conseqüències nefastes per a les nostres vides personals i comunitàries. Més de 200 persones van perdre la vida -10 al nostre poble, segons el Centre Integrat de Dades- i altres continuen desaparegudes. Els danys materials per a milers de persones que habiten vora la rambla del Poio i del riu Magre són incalculables. Vivendes i comerços destruïts, vehicles sinistrats, carreteres impracticables, sistemes energètics caiguts, clavegueres bloquejades i cobertura mòbil inhabilitada en molts punts són alguns exemples.

Hui per hui, és un consens global entre tècnics, institucions i ciutadans i ciutadanes que com a responsables públics tenim la necessitat de treballar units i unides perquè les administracions estiguem millor preparades per a futures emergències.


És també obligació dels responsables públics abordar la gestió d’aquesta catàstrofe des de l’obligació de donar compte a la ciutadania en funció de la responsabilitat de cada estament decisori sobre l’emergència, així com des de la necessitat de crear, repensar, difondre i consolidar les ferramentes que ens ajuden a preveure i anticipar-nos a nous fenòmens meteorològics extrems que tindran lloc en el futur.


Perquè estudis científics recollits per Science Media Center assenyalen que per cada 1 ºC d’augment de temperatura global, pot incrementar-se un 7% el vapor d’aigua de l’atmosfera. A major vapor d’aigua, més intensos són aquests fenòmens tan característics del nostre territori que anomenaven com gota freda. Segons AEMET, el darrer any 2024 ha sigut l’any més càlid al nostre territori. En la mateixa línia, el sisè informe del Panel Intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic, assenyala que les conseqüències climàtiques del nostre estil de vida ja està canviant els patrons de precipitacions amb més intensitat i amb inundacions associades.


Per tant, hem d’anticipar-nos i concretament fer-ho en l’àmbit que ens pertoca que és el municipal. Segons l’article 14 de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, els municipis tenim l’obligació de redactar els plans d’actuació municipal enfront de riscos concrets. D’acord amb la llei, correspon a l’autoritat municipal la responsabilitat de l’adopció de les mesures necessàries, d’acord amb el que s’estableix en els plans de protecció civil d’àmbit municipal, en situacions de greu risc, catàstrofe o calamitat pública dins del terme municipal, i especialment la constitució dels centres de coordinació municipals (CECOPAL) en aquelles emergències que, per la seua envergadura, s’estime necessari, d’acord amb els plans d’emergències activats.


Al nostre poble, el Pla d’Actuació Municipal davant el risc d’inundacions es va aprovar en Ple Extraordinari del 26 de Maig de 2022 i ara es fa més que necessària que mai la seua avaluació per a una posterior projecció a futur de les decisions que haurem de prendre d’acord amb els experts en catàstrofes naturals. Per tant, s’hauran d’avaluar diferents aspectes que comprenen l’emergència i els seus efectes.


● L’actuació del veïnat davant la comunicació d’alerta roja per les autoritats competents al consistori.
● Explicació i difusió de cada nivell d’alerta per conèixer el que s’ha de fer en cada cas.
● Difusió, entrenament i simulació del protocol d’actuació del veïnat (campanyes informatives, simulació en escoles, associacions, espais comunitaris de joves i gent gran, etc.) de forma periòdica amb la fi nalitat d’assegurar la supervivència de la població.
● Coordinació de lloc de comandament de servei d’emergència que es cree a l’efecte o del servei encarregat d’invervindre en primer lloc al terme municipal.
● Protocol·lització de l’actuació una vegada la catàstrofe ha esdevingut a nivell municipal (priorització i seqüenciació del rescat: on, com, a qui) per part del serveis públics i el voluntariat que puga donar solidàriamente el seu suport.
● Establiment de les instruccions necessàries per al veïnat en la fase de neteja i reconstrucció mitjançant els mètodes més adients (sistemes informàtics i/o analògics en funció del moment evolutiu per agilitzar el procés de neteja i reconstrucció).
● Revisió i defi nició dels instruments urbanístics en allò que respecta a la ubicació dels habitatges i infraestructures públiques, així com les tècniques constructives que reduïsquen el perill de sofrir danys personals i materials.

Per avaluar totes aquestes qüestions i tractar les decisions que haurem de prendre al voltant de l’emergència, cal seguir l’exemple d’altres municipis i constituir una comissió no permanent per a fer un seguiment i estudi de tot el que suposa la gestió de la l’emergència provocada per la DANA, des del seu inici el 29 d’octubre fi ns a l’actualitat, així com abordar el procés de reconstrucció de la manera més transparent possible. El format de la comissió no permanent ens permet abordar totes les decisions post-DANA d’una manera cooperativa i consensuada entre tots els partits.

A més a més, la comissió -tot i no ser oberta al públic-, permet donar compte de les seues decisions de manera periòdica en Plenari, alçant acta pública d’aquesta.

Per tot això presentem el següent:



ACORD


Primer. L’Ajuntament de Picanya crearà una comissió no permanent per a l’estudi de la gestió de la DANA del 29 d’octubre i reconstrucció post-DANA, amb representació de govern, oposició i experts tècnics.
Segon. L’Ajuntament de Picanya establirà un calendari públic d’actuacions immediates, a curt, mitjà i llarg termini, per a la rehabilitació del poble i la implementació de mesures preventives que compten amb la participació del veïnat.
Tercer. L’Ajuntament de Picanya coordinarà esforços amb altres institucions i municipis de l’àrea metropolitana per garantir una resposta efectiva a la catàstrofe.
Quart. L’Ajuntament de Picanya insta a les autoritats autonòmiques i estatals competents a establir unes directrius clares i concretes sobre la planifi cació de les emergències.