Dijous, dins de les tertúlies de La Lluna, Compromís fou convidada a presentar el seu Programa Electoral per a la propera legislatura amb una presència de tertulians molt superior a l’habitual

La portaveu del col·lectiu, Xaro Beseler, presentà la capçalera de la candidatura (els 6 primers llocs) i donà pas al candidat a l’Alcaldia Xavier Rius, aclarint que més que un candidat a l’Alcaldia, hi ha un equip (triat en Primàries per tota la ciutadania que ha volgut participar) i un programa.

Xavier presentà els quatre eixos que vinculen quasi totes les més de 100 propostes del programa “un programa de Govern ja que ens presentem per a governar i ha obtindre l’Alcaldia” afirmà. “Una Picanya SOLIDÀRIA de garanties pels desafavorits en aquest època nefasta, una Picanya PARTICIPATIVA on els ciutadans passen d’espectadors a actors, una Picanya SOSTENIBLE amb un disseny i gestió de garantia per al futur i una Picanya VALENCIANA, compromesa amb el seu passat per projectar-se al futur“, explicà que són els eixos vertebradors del futur govern, posant exemples pràctics.

Remarcà el candidat a l’Alcaldia que en breu publicitaran uns compromisos perquè la gent conega en què els influirà i percebran el govern d’aquesta esquerra social, valenciana i ecologist, en tres franges de períodes, 100 dies, una legislatura i planificació per a dues legislatures. I per davant de tot, afirmà Rius, “l’únic que podem prometre és no enganyar ni amagar realitats darrere de campanyes d’imatge i que la ciutadania conega el bo i el dolent per poder actuar per millorar-ho“.

Helena Ferrando, la número 2 de la candidatura, deixà clar i ras que “a Picanya no governarà la dreta, ni per activa, ni per passiva“. Carles Conejos (4t de la candidatura) amplià que “això no vol dir un xec en blanc. Governaran les idees i les propostes d’esquerres, socials” i això “no vol dir un pacte de govern amb el PSOE, ni tampoc negar-ho“.

Alba Encinas (3a de la candidatura) explicà que “el poble s’ha de definir amb participació ciutadana i no per direcció personal” i posà l’exemple de la peatonalització del centre.

Davant de qüestions plantejades pels presents quedà clar que “el model de poble es reforçarà i millorarà amb polítiques que ajuden a baixar els preus dels habitatges i a acabar amb les vivendes buides i solars morts“, no cal destrossar més horta. Xavier Rius incidí molt en la transparència “fins a les factures estaran a la web municipal, de forma clara i accesible” i en la pluralitat i responsabilitat de la gestió “totes les forces que el poble considere que han d’estar al consistori, han de participar de tots els òrgans municipals i assumir responsabilitats compartides de gestió i acabar amb el sistema presidencialista“.

Compromís per Picanya, presentarà la seua candidatura sencera i la seua proposta de Govern, en un acte públic el pròxim dia 20 d’abril, dilluns, en un sopar que contarà amb la presència i intervenció de la futura Presidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, i en breu es farà públic el lloc i el preu del ticket.

FE d’errades: Durant la xerrada es posaren dos exemples per contrarestar la “imatge idíl·lica” que es ven des del Casa en casa” amb la realitat. Un d’ells, les més de 50 famílies ateses i necessitades a Picanya segons fonts de Càrites i un segon del Mercat Solidari fet per l’AMPA de l’Ausiàs March per recaptar fons per fer millores a l’escola (competència municipal) i ajuda a famílies necessitades per al menjador.

En el segon dels casos cal matisar que es tracta de la “Segona edició del Mercat Solidari de l’AMPA de l’escola Ausiàs March L’objectiu és recaptar fons per al col·legi i les famílies en dificultats” i així donar resposta a eixes necessitats en aquesta època, però no una acció urgent per cobrir les necessitats de xiquets de menjador. L’equivoc bé pel resum fet d’unes alertes de notícies del google “Acte solidari de l’AMPA de l’Ausias March, l‘objectiu és recaptar fons per reparacions necessàries al col·legi i les famílies en dificultats i garantir obertura del menjador“. Pensem que per posar-ho en la justa mesura cal matisar-ho i lamentar la possible interpretació no ajustada al 100% al fet.