Des del col•lectiu de Compromís a Picanya, hem d’agrair la confiança que han dipositat més de 600 picanyers en la candidatura Compromís-Primavera Europea.
Des de Compromís no podem deixar de fer un xicotet anàlisi dels resultats
Com en els anteriors comicis electorals no coincidien ni les candidatures ni la composició d’alguna d’elles, hem agafat els resultats de les Generals del 2011 per vore l’evolució del vot. Si agafarem els del 2009 d’europees, a més de no ser exacte, la diferencia, quasi amb els mateixos criteris haguera estat major en totes les seues tendències.

En nombre de vots obtinguts i diferència total positiva o negativa:
Eleccions    PP       PSOE   COMPROMIS    EUPV
2011        2.016     3.042            509              427
2014       1.128     1.003            618               516
Total      -2.039    -888             109                 89

En % de suport del poble i diferència total positiva o negativa:
Eleccions   PP        PSOE   COMPROMIS EUPV
2011        46,7        31,0            7,8                6,6
2014        21,5        24,2           13,3              11,1
total        -25,2       -6,8             5,5               4,5

Podem vore que la caiguda del vot del PP ha estat espectacular (superior a la mitjana de la província en un 0,5%), el PSOE pateix una baixada important (1,5% més que la mitjana de la província), Compromís consolida la tendència a l’alça (amb un 1,3 % superior a la mitjana de la província) i EUPV ha tret pitjor resultats que la mitjana de la província (un 0,2% menys) malgrat incrementar vots i %.

Esmentarem a part, l’increment d’UPyD i de Podemos. Per una part, tenim que Podemos té el 9,8% de vot, però és una formació que probablement, pel seu caràcter personal, en unes conteses nacionals i locals, no puga “explotar” l’imatge de Pablo Iglesias en tots els fronts i ni tant se val podrà configurar una candidatura municipal (a qui anirà eixe %?) i per altra UPyD que té un % bastant inferior al de la mitjana de la província i que amb eixe resultat podria estar fregant l’entrada en l’ajuntament amb un regidor.

Amb eixes valoracions, a hores d’ara es pot aventurar que si es celebraren unes eleccions municipals ara mateix hauria un pèrdua de la majoria absoluta del PSOE a Picanya (de 9 a 6/7 regidors), una baixada del PP (de 8 a 5 aprox) un increment de Compromís (passaria de 1 a 3 regidors) EUPV (entraria amb 1 o 2 regidors), i justetet, una possible aparició també d’UPyD amb 1 regidor.

Cal esmentar que per primera vegada, Compromís guanya en una Mesa Electoral, la 7B.

Aplicant estrictament la Llei d’Hont a aquests comicis aplicats a l’ajuntament, el resultat seria: PSOE-5, PP-4, Compromís-3, EUPV-2, Podemos-2, UpyD-1
No obstant, l’aplicació de la Llei d’Hont a aquests resultats no es correcta ja que cal considerar qüestions que hem explicat anteriorment.

En resum Picanya respon relativament igual a l’aparició de Podemos i UPyD, tant el PP com el PSOE i EUPV, estan per sota dels seus homòlegs en la província en pèrdues i tendència i sols Compromís, de les forçes consolidades a nivell municipal, aguanta l’aparició de Podemos i UPyD i millora ostensiblement els seus resultats.

En anàlisi contrari i interessat contra Compromís, algú podria dir que consolida la seua presència, dubtant si arribarà al segon regidor.

En un anàlisi triomfalista es podria dir, interessadament, que de confirmar-se les tendències, podríem arribar a unes eleccions locals on PSOE, PP i Compromís, tenen opcions en convertir-se en la força més votada (per la baixada d’uns i pujada nostra).

Pensem que amb una visió objectiva, a hores d’ara, és més lògic estar parlant d’un nombre de regidors de PSOE 7, PP 5, Compromís 3, EUPV 1 i UPyD 1

En resum, gràcies als veïns i veïnes de Picanya que han demostrat un increment de confiança en Compromís.